BM, BAÅžÖRTÜSÜ AYRIMCILIÄžI’NA “SON VERÄ°N” DEDÄ°
Av.Fatma Benli BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Komitesi (CEDAW), 12-30 Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleÅŸtirdiÄŸi Türkiye oturumunun sonuçlarını açıkladı. CEDAW Komitesi, Nihai Yükümlülülerinde(Concluding Observation) baÅŸörtüsü yasağının ayrımcı sonuçlarına da yer verdi.
Türkiye’nin bir önceki dönem alınan genel tavsiye kararlarına uymadığı, halen baÅŸörtüsü yasağı nedeniyle kaç kadının yükseköÄŸretime eriÅŸim hakkında yoksun kaldığını ortan koyan istatistiki çalışma yapmadığı hatırlatıldı.
BaÅŸörtüsü yasağının, eÄŸitim, çalışma, saÄŸlık, politik ve kamu yaÅŸamına katılımı üzerindeki olumsuz etkilerin deÄŸerlendirildiÄŸi detaylı çalışmalar talep edildi. Bir sonraki rapor dönemi olan 2014 yılına kadar bu çalışma sonuçları ile baÅŸörtüsü yasağının ayrımcı sonuçlarının tamamen yok edilmesine iliÅŸkin alınan önlemlerin açıklanması talep edildi.
Süreçte CEDAW Komitesi 2005 yılında, baÅŸörtüsü nedeniyle yükseköÄŸretimden yoksun kalan öÄŸrencilerle ilgili istatistiki çalışma yapılmasını talep etmiÅŸti. Türkiye ise istatistiki veriler toplamadığı gibi, yasağın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmamıştı. Bunun üzerine CEDAW’a, 71 kuruluÅŸu temsil eden “Sivil Toplum KuruluÅŸları Kısmi DeÄŸerlendirme Raporu Koalisyonu” adına, baÅŸörtüsü yasağının hayatın tüm alanlarındaki olumsuz etkileri açıklayan gölge rapor sunulmuÅŸtu. Türkiye’nin BM önünde deÄŸerlendirildiÄŸi 21 Temmuz 2010 tarihli oturumda ise, on dokuz üyeden yedisi, baÅŸörtüsü yasağının, eÄŸitim, çalışma, politik yaÅŸama katılım ve kırsal kesim kadınlar üzerindeki etkileri ile ilgili devlet delegasyonundan bilgi istemiÅŸlerdi. CEDAW rapor ve tüm görüÅŸleri deÄŸerlendirdiÄŸi sonuç bildirgesinde, kadına karşı ayrımcılığın yasalarda tanımlanması, olumsuz sytroteyip ve kültürel uygulamaların kalkması, kadına karşı ÅŸiddetle mücadele, eÄŸitim çalışma ve politik yaÅŸama katılımın artması, saÄŸlık ve kırsal kesim kadınları ile dezavantajlı grupların sorunlarının çözümüne iliÅŸkin somut taleplerin · yanı sıra, ayrımcı uygulamalar bölümünde baÅŸörtüsü yasağına yer verdi.
Türkiye Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiye Edilmesine Dair SözleÅŸmesine (CEDAW) 1985 yılından beri taraf. SözleÅŸme gereÄŸi kadınlara karşı sadece hukuki deÄŸil fiili ayrımcılığın sona erdirilmesi yükümlülüÄŸü altında. Aynı zamanda dört senede bir ülke raporunun deÄŸerlendirilmesi sonucu alınan nihai yükümlüklüleri yerine getirmek zorunda.
Bu noktada uluslararası anlamda artık yeni bir dönem baÅŸlamıştır. Kadınları baÅŸörtülü olup olmamasına göre farklı muameleye tabi tutan hukuka, ahlaka ve vicdana aykırı yasağın uluslar arası sözleÅŸmelere de aykırılığı bir kere daha tekrarlanmıştır. Türkiye artık sadece iç hukukunun bir gereÄŸi olarak deÄŸil, uluslararası yükümlülükleri sonucu baÅŸörtülü kadınların eÄŸitim, çalışma, saÄŸlık, politik ve kamu yaÅŸamına katılımı engelleyen tüm “AYRIMCI UYGULAMALARI” sona erdirmelidir. Farklı muamele gerçekleÅŸtirenler hakkında yasal iÅŸlemler baÅŸlatarak, çözümü sürekli bir sonraki bahara erteleyen tavrından vazgeçmelidir. 71 Sivil Toplum KuruluÅŸunun yer aldığı Kısmi DeÄŸerlendirme Raporu Koalisyonu Adına Av. Fatma Benli
|
Kaynak Yazar admin açık 2010-08-21 00:09:03 http://www2.ohchr.org/english/bodies/cedaw/docs/co/CEDAW-C-TUR-CO-6.pdf |
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |