SAÄžLIKLI YAÅžLANMAK
Halid Özdüzen Bilerek , ya da bilmeyerek hepimiz kemdimize ülke ortalaması olan belirli bir yaşı ölçü alarak alıp, yaÅŸama devam ediyoruz. Hadi diyelim o yaÅŸa kadar yaÅŸadık. Acaba ayakta olacak ve kimeye muhtaç olmadan yaÅŸayabilecek miyiz.? Ünlü piyanist Eubie Blake 100’üncü yaÅŸ gününde “Bu kadar uzun yaÅŸayacağımı bilseydim kendime daha çok dikkat ederdim” demiÅŸ. Ä°stanbul Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, Doç. Dr. Gülistan Bahat Öztürk ve birimdeki diÄŸer uzmanların belirtiÄŸine göre, yaÅŸlıların sosyal yaÅŸamdan uzak durmaması ve yaÅŸamları boyunca öÄŸrenmeye devam etmesinin oldukça önemli ve yaralı.olduÄŸunu belirtmiÅŸlerdir.
KiÅŸinin entelektüel seviyesi yükseldikçe, demansın (bunama) ortaya çıkma yaşı gecikmektedir SaÄŸlıklı yaÅŸlanma için iÅŸe yarayan uygulama ve yöntemleri aslınsa hepimiz biliyoruz.Ama burada tekrarlamakta da yarar bulunmaktadır.:
1- SaÄŸlıklı beslenme-2-Sigara içmemek.3-Düzenli egzersiz yapmak ve yürüyüÅŸ.4- Alkol ve siÄŸara kullsnmamak..5-Düzenli uyku alışkanlığı. edinmek. 6-Okumak ve sohbetlere katılmak 7- Kültürel ve gezi amaçlı Seyahat etmek ve deÄŸiÅŸik yerleri görmek Bir gün gelecek hepimiz orta yaşın sonuna gelerek yaÅŸlıllık moduna gireceÄŸiz. Bu günden tedbir alabilirsek saÄŸlıklı yaÅŸamaya devam ederek,.kimseye yük ve muhtaç olmadan sevdiklerimize veda ederek dünyayadan ayrırı, Rabbimize kavuÅŸuruz.. Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriÅŸ yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |