BÄ°LGE TERZÄ° VE YAÅžANANLAR Meral Afacan Bayrak Çok küçük bir grubun Malatya’da fikir kulübü sohbetleri sonraki yıllara bir hazırlık niteliÄŸindedir. “Malatya Ekolü” olarak bilinen aktif grubun kurucusu Mehmet Said Çekmegil, altmış ihtilalinde tutuklananlar arasındadır. Bu onu davasından alıkoymaz. Gözünü budaktan sakınmayan Çekmegil, zor zamanlarda terzi dükkânında toplantılar tertip eden, devlet tarafından izlenen, fakat ‘Ä°lahi Vahy’e tutunmuÅŸ bir aydındır. “Çekmegil’in çalışmalarına topluca baktığımız vakit, denilebilir ki bu deÄŸerlendirmeler, Ä°slam dünyasının Türkçe konuÅŸan canibinde, bir yöntembilim inkılâbının yaratılması noktasında temel muharrik veya ana dinamo rolü oynamıştır.”
Küçük terzi dükkânı akademik bir “çekim merkezi” dir. Yayımlanmış çeÅŸitli kitapları vardır. Çekmegil, kendi kendini övdüÄŸünü, kitaplarından bahsettiÄŸini ima eden yazara:
“Güzel, doÄŸru, iyi ÅŸeylerle övünmek, açtığınız hayırlı çığırları her vesileyle hatırlatmak ibadettir.” deyince, yazar da hak vermiÅŸ Çekmegil’e. MengüÅŸoÄŸlu, yazarların kitap deÄŸil; yarına birer “davetiye” yazdığını ekliyor bu yorumun ardından. TaÅŸrada alaylı bir yol gösterici, aÄŸabey, üstad olarak Mehmet Sait Çekmegil, yazarın ailesiyle arasının açılmasına yol açsa bile o bunu umursamamıştır. Çünkü Aliya Ä°zzetbegoviç’in izini süren, Kur’an’ı layıkıyla anlayıp hayatına tatbik eden, onu hayatının“özne”si yapan insanlardan olma özlemi vardır yazarda da: “Altmış sekiz kuÅŸağı, yeryüzündeki düÅŸünsel çatışmaların, neden sonra yeniden yoÄŸunlaÅŸtığı dönemlerin insanları olmaları sebebiyle mi nedir, çatışmalar arasında yetiÅŸtikleri ve büyüdükleri için, bugün dünyaya ÅŸekil vermeye çalışanlar hep onların yaşıtlarıdır.” Her yaÅŸ, grup, meslek ve düÅŸünceden insanın katıldığı bu sohbetler, büyük özverilerle sürdürülürken, baÅŸka ortamlarda da fikri hareketliliÄŸe sebep olmuÅŸ. Dalga dalga yayıldığının altı çizilmiÅŸ. Malatya’da istiÅŸare yoluyla yapılan gayet verimli toplantılarda, model aldıkları isim Peygamberimizin ashabından Numan Bin Sabit gibi ilim ehlinden olan isimler olduÄŸu belirtilmiÅŸ. Her kesimden siyaset, ilim adamları, sanatkarların bu toplantılardan etkilendikleri anlatılıyor bu kitapta: “Din’in bir uzmanlık gerektirmediÄŸini, Allah Kelamı’ na muhatap olmakta çoban ile entellektüelin aynı sorumluluÄŸu taşıdığını, Allah nazarında hangisinin üstün ve ileri sayılması hususunda da “takva” dan baÅŸka kriterin bulunmadığını haykırıyorduk.” Bütün bu deÄŸiÅŸik fikirleri savunurken, bazı gelenekçi, muhafazakâr çevrelerce dışlanmış olduÄŸunu öÄŸreniyoruz. Çekmegil ve grubu zor bir yolun yolcusu olduklarını her hamlede hatırladılar. “Korkularımı galiba yendim, endiÅŸelerimin lüzumsuzluÄŸuna kanaat getirdim. Vefakârlığın ise emsalsiz bir insani erdem olduÄŸunu yeniden hatırladım. Ä°çim rahat. Artık kimliÄŸimi, kiÅŸiliÄŸimi ve yegâne sevdamı oluÅŸturan davamın teÅŸekkül dönemine dair yazabilir, konuÅŸabilirim.” diyen Metin Önal MengüÅŸoÄŸlu, Okur Kitaplığı “Biyografi” serisinden çıkan bu kitabında, üstad olarak nitelendirdiÄŸi bir entelektüeli, Bilge Terzi Mehmet Said Çekmegil’i kendi dünyasına kattığı deÄŸerleriyle anlatmış bizlere.
Meral Afacan Bayrak kaynak: http://www.defterk.biz/haber/kiraat-defteri/bilge-terzi/1948.html Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |