GÜÇLÜLERİN SAVAŞINDA ZAYIFLAR EZİLİRKEN |
|
|
|
Yazar Halid ÖZDÜZEN
|
21-01-2016 |
GÜÇLÜLERÄ°N SAVAÅžINDA ZAYIFLAR EZÄ°LÄ°RKEN Halid ÖZDÜZENAnkara'da dün kar yaÄŸdı, her taraf beyaz bir çarÅŸafa büründü.Bu sabah hava açık ama sıcaklık oldukça düÅŸüktü. Gece -10'ları bulmuÅŸtu. Sabah güneÅŸli bir hava hakim ama soÄŸuk ÅŸehre iyice yerleÅŸmiÅŸ durumda... Bu sabah çalışma odamın penceresinin önüne bir kumru geldi, Rahmetli annem pencereye bir kuÅŸ geldiÄŸinde "bir haber var, inÅŸallah hayırlı olur" derdi. KuÅŸlar tarihin ilk çaÄŸlarında haberleÅŸme aracı olarak insanların dünyasına girmiÅŸ bir varlıktır.
Telgraf ve telefonun icadına kadar haberleÅŸme görevini en hızlı olarak "Posta Güvercinleri" yürütmüÅŸtür.Yavru dönemimden itibaren güvercinler eÄŸitime tabi tutularak yetiÅŸtirilirdi.Osmanlının her eyalet merkezindeki valiliklerin bünyesinde kuÅŸçular bulunmaktaydı Yönetim merkezi ve saraylarda ise, özel eÄŸitimli kuÅŸçular ve KuÅŸçu başı sarayın en gözde görevlileri arasında yer almışlardır.
Günümüzde özellikle Güney ve güneydoÄŸu illerimiz baÅŸta olmak üzere pek çok ilimizde kuÅŸçuluÄŸu hobi olarak yapan insanlar olduÄŸu gibi, o ÅŸehirlerin bazı bölgelerinde kurulan kuÅŸ pazarlarında astronomik fiyatlar la satılan güvercinler olduÄŸundan bahsettiler.
Zeytin dalı ve Güvercin barışın simgesi olarak uluslar arası literatürde yer almıştır. Zeytin aÄŸacı ve kuÅŸlar Kutsal kitaplarda geçtiÄŸi için pek çok kültürde de kutsal sayılmıştır. Güvercin almlı bir görünümü ve toplumlarda kutsal sayılalan mekanları kendilerine yerleÅŸke olarak tercih ettiÄŸi için bazı kültürlerde ona da kutsiyet atfedilmiÅŸtir.
VahÅŸi olmayan kuÅŸlar Ä°slam kültüründe melekleri sembolize etmektedir. Ayrıca güvercin ve kumrular edebi metinlerde de önemli yere sahiptirler. Hatta "Zümrüdü Anka KuÅŸu, ve Simurg" gibi bazı kuÅŸlar mitolojik eserlerde anlatılarak insanlara önemli mesajlar iletilmiÅŸtir.
Tekrar bu sabaha dönersem penceremin önündeki kumrunun uzun uzun beni süzdükten sonra, gözlerime bakarak başını sol tarafa eydiÄŸini gördüm. Ä°ÅŸte o an zavallı hayvanın aç olduÄŸunu anladım. KoÅŸarak mutfaÄŸa gidip irice bir parça ekmek alarak döndüm
Zavallı hayvanı ürkütmemek için usulca camı açarak pencerenin denizliÄŸine koydum..Biraz sonra da ikinci bir kumru gelerek, ekmeÄŸe ortak oldu .Hayvanlar ya aşırı açlıklarından ya da ellerinden gideceÄŸi endiÅŸesiyle olanca güçleri ile saldırarak ekmeÄŸi gagalamaya baÅŸladı
Fakat çok geçmeden nereden çıktığını anlayamadığım 3-5 güvercin gelerek kumruları kovalayıp ekmeÄŸe üÅŸüÅŸtüler.Onların da aç olduÄŸunu görerek, daha da iri bir ekmek parçası getirip, önlerine koydum. Hızlı hamlelerle karınlarını doyururken zavallı kumruların karşı evin penceresinde onları izlediÄŸini gördüm.
Biraz sonra bir grup güvercinin daha gelerek ekmeÄŸe saldırdı . Eski grubun bir yandan ekmeÄŸi gagalarken bir yandan da gelenlerle kavgaya baÅŸlaması bende hayret uyandırdı. Biraz sonra yeni gelen grup güçlü çıkınca eskileri kovaladı.
Hayatta kalma mücadelesi, barış kardeÅŸlik ve dostluÄŸun her dönemde önüne geçmiÅŸtir. Hele sahiplenme güdüsü ve ÅŸovenizm yer yüzündeki tüm kargaÅŸa ve savaÅŸların ana nedeni olmuÅŸtur.
Barışın sembolü sayılan güvercinleri kendi kavgaları ile baÅŸ baÅŸa bırakıp ben kumruların derdine düÅŸtüm. Karşı evin penceresinde aç periÅŸan,çaresiz ve mahzun mahzun kavgayı izlemekteydiler
Elbette her kavgada haklı ve haksızlar olacaktır. Fakat hepsinde de ezilen zavallı masumlar olmaktadır
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |
Son Güncelleme ( 27-01-2016 )
|