Türkiye'ye İKİNCİ NOBEL ÖDÜLÜ |
|
|
|
Yazar Halid ÖZDÜZEN
|
08-10-2015 |
TÜRKİYE'YE İKİNCİ NOBEL ÖDÜLÜNÜ AZİZ SANCAR GETİRDİ
Halid ÖZDÜZEN Nobel Kimya Ödülü'nü kanser konusunda çalışma yapan ve "ritmik saat" terimini bulan Prof. Aziz Sancar ile Tomas Lindahl ve Paul Modrich kazanmıştır.
“Biyolojik saat” ve “DNA tamiri” üzerine çalışmaları bulunan Sancar''ın kazanımı , Türkiye’ye gelen ikinci Nobel ödülü oldu. Daha önce de Nobel Edebiyat Ödülü’nü Orhan Pamuk kazanmıştı...
...Sancar'ın aslen Mardinli olan ailelesi halen Savur’da yaÅŸamaktadır. okuma yazma bilmeyen ancak eÄŸitime önem veren sekiz çocuklu bir anne – babanın çocuÄŸu olarak dünyaya gelmiÅŸtir. Liseyi Mardin'de okuduktan sonra İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirip, yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından biri olmuÅŸtur.
DNA tamiratının ve orta beyindeki biyolojik saatin iÅŸleyiÅŸini “moleküler düzey”de çözen Prof. Dr. Sancar,.Moleküler biyoloji alanında yaptığı çalışmalarıyla 2007 yılında Vehbi Koç Ödülleri’nin altıncısını kazanmıştır Sancar’ın ödüllendirilen iki projesi bulunmaktadır.. İlki DNA onarımı, diÄŸeri insanın biyolojik saatiyle ilgili. 34 yıldır hücrelerin DNA tahribatına nasıl tepki verdiÄŸini aydınlatmaya çalışan araÅŸtırmacı, sonunda DNA onarımını yapan enzimleri ayrıştırmayı baÅŸarmıştır.
Prof. Dr. Sancar, “DNA onarımı hem kanserin önlenmesi için hem kanser tedavisi için önemli. DNA onarımı yapan enzimleri ayrıştırıp onların mekanizmasını aydınlattık” dedi. Bilim çevreleri DNA’nın kendisini nasıl onardığının anlaşılmasının, hem vücutta hiç kanser oluÅŸmaması hem de oluÅŸmuÅŸ olan kanserlerin tedavisi konusunda yeni yöntemler geliÅŸtirilmesinde son derece önemli olduÄŸunu" belirtmiÅŸtir..
.“Orta beyinde bütün vücut fonksiyonlarını, vücut ısısını, tansiyonu, ne zaman uyuyup ne zaman uyandığımızı ve bunun gibi her ÅŸeyi ayarlayan bir merkez vardır. Son on yılda bunları kontrol eden dört gen bulundu. İlk geni biz izole ettik. Buna ‘kriptokrom’ adını verdik. Bizim çalışmamız, o alanda çalışan diÄŸer araÅŸtırmacıların katkısıyla o biyolojik saatin molekül seviyede nasıl çalıştığını" tespit etmiÅŸtir.
Biyolojik saat ruh saÄŸlığı, depresyon, uyku bozuklukları, ayrıca kanser tedavisinde önemlidir. İlacın ne zaman verilmesi, biyolojik saat sayesinde belirlenebilir. Bu araÅŸtırmalarımın inÅŸallah ileride tıpta uygulaması olacak. Åžu anda uygulaması yok ama yakında olacak.”
Sancar Halen Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü BaÅŸkanlığı görevini yürütmektedir. SANCAR HOCAYI GÖNÜLDEN KUTLAR, İNSANLIÄžA FAYDALI ÇALIÅžMALARI KONUSUNDA BAÅžARILAR DİLERİM |
Son Güncelleme ( 08-10-2015 )
|