SavaÅŸtan Kaçış Mümkün mü?
Raci DURCAN Amerikan’ın Irak’ı iÅŸgali sırasında, Amerikan ordusunun Türkiye sınırından Irak’a girme ısrarı yüzünden, neredeyse içine düÅŸtüÄŸümüz savaÅŸtan mucize gibi kurtulmuÅŸtuk. Irak iÅŸgali tamamlanınca Suriye’ye yönelen müttefikler, Türkiye’nin ÅŸiddetli karşı koymasıyla duraklamış ve Pakistan’a yönelmiÅŸlerdi. Orayı kan gölü haline getirdiler. Arap baharı adı altında Arap yönetimlerinin üniterliÄŸini zayıflattılar. Sıra tekrar Suriye’ye ve dolayısıyla Türkiye’ye gelmiÅŸ oldu. SavaÅŸla burun buruna günler geçirmekteyiz. Ä°slam coÄŸrafyasının geleceÄŸini, Türkiye’nin savaşın içine itilip itilmeyeceÄŸi belirleyecektir. Bugünlerde
yaÄŸmur duasına çıkar gibi halkın toplanıp, içine itilmek istendiÄŸimiz bu savaÅŸtan beri kalmak için Allah’a yalvarması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum.
Böyle düÅŸünmemin baÅŸlıca nedeni, günümüz savaÅŸlarının savaÅŸ olmadığını bilmemden kaynaklanıyor. Uzun zamandır yeryüzünde savaÅŸ yapılmamakta, savaÅŸ adı altında toplu katliam tatbik edilmektedir. I. Dünya savaşında Osmanlı, ayak oyunları ile savaşın içine itilmiÅŸ ve uzun süre bir daha savaÅŸamayacak ÅŸekilde katliama uÄŸramıştır. Hakeza hızla geliÅŸmekte olan Almanya, II. Dünya savaşı adı altında katledilmiÅŸtir. Basit bir onbaşı iken Almanya’nın başına geçen (geçirilen) Hitler, Almanya’nın mahvına neden olmuÅŸtur. Hakim güç Hitler eliyle önce Avrupa’yı yerle bir etti. Almanlar Rusya üzerine ilerlerken, savaşın başından beri kenardan seyreden Ä°ngiltere devreye girdi ve Rusya’yı kurtardı. Geri dönen kızıl ordu birlikleri Alman halkını katletti. Günümüz Almanya’sında hiçbir yerde olmadığı kadar Amerikan askeri bulunmakta ve güya Almanya’yı korumaktadır. Siyaset çevrelerinde bu gerçek hiç konuÅŸulmadan, Almanya hür iradesiyle siyasi karalar alabilirmiÅŸ gibi yorumlar yapılmaktadır. Bu örneklerde olduÄŸu gibi Japonya, Kore, Vietnam, Kamboçya, komünist devrimler nedeniyle Çin ve Rusya halkları da katledilmiÅŸ, milyonlarca insan ölmüÅŸtür. Bunların adı savaÅŸ deÄŸildir. SavaÅŸlar geçmiÅŸte kalmıştır. Dünyanın egemen gücü, kendi iktidarını saÄŸlama almak için firavun misali halkları birbirine kırdırmaktadır.
II. dünya savaşında Avrupa nüfusunu katleden güç, ÅŸimdi sıranın Ä°slam coÄŸrafyasında olduÄŸunu düÅŸünmektedir. 11 Eylül saldırısı bahane edilmiÅŸ, Amerikan ordusunun 50 yıllık bir savaÅŸa girdiÄŸi; zamanın baÅŸkanı Bush tarafından ifade edilmiÅŸtir. Ä°slam coÄŸrafyasındaki idareler yıkılmakta, önceden tohumu ekilmiÅŸ olan düÅŸmanlıkların intikam almasına izin verilmektedir. SavaÅŸtan geri durup gücünü koruyan 3 devlet de bu iÅŸin içine çekildiÄŸinde sonuç almış olacaklardır. Bunlar Türkiye, Ä°ran ve Suudi Arabistan’dır. Dünyayı teslim alan güç, ileride kendisine tehdit oluÅŸturacağını hissettiÄŸi her topluluÄŸu dağıtmada ve kırmada ısrarcıdır.
Türkiye savaÅŸtan kaçabilir mi? Osmanlı’nın yıkılışından edindiÄŸimiz tecrübeye göre bunun pek mümkün olmadığı anlaşılıyor. Egemen güç planlarını günübirlik deÄŸil; 30–50 yıl gibi uzun süreler için yapmaktadır. Planında küçük revizyonlar yapsa da hedeften sapmadan yoluna devam etmektedir. EÄŸer stratejik düÅŸünüp çok farklı bir çıkış yolu bulamaz isek, bela eninde sonunda bizi de içine çekecektir. Arap baharı adı altında yaygınlaÅŸan girdaba kapılıp tarih sahnesinden bir 50 yıl daha geri kalmamızdır söz konusu olan.
SavaÅŸ çözüm deÄŸildir. Çünkü savaÅŸacak silahtan mahrumuz. SavaÅŸ ateÅŸ üstünlüÄŸüdür. AteÅŸ üstünlüÄŸü olmayanlar savaÅŸamaz. Barışı korumak ta mümkün görünmemektedir. Sürekli darbe alan bir insan, kavgadan ne kadar geri durabilir? O halde ne yapmalıdır?
Benim kanaatim, bu badireyi ancak medeniyetin yönünü deÄŸiÅŸtirerek kurtulabileceÄŸimizdir. Åžimdiki medeniyet ulaşımda karayolunu ve enerjide devlet tekelini benimsemektedir. Mevcut iktidar, iÅŸ başına gelir gelmez yaptığı karayolu atağı ile farklı bir medeniyet çizgisi olduÄŸu intibaını vermemiÅŸtir. Her ne kadar medeniyetler buluÅŸması adını dillerinden düÅŸürmeseler de… Mevcut medeniyet çok daha kolay olan hava yolu ile ulaşım konusunda hiçbir adım atmamakta, insanlığı kara yolu ve sınır kapıları ile açık hava hapishanelerine mahkûm etmektedir. Uçaklar bunun çözümü deÄŸildir. Her bir birey, baÅŸka hiçbir ÅŸeye baÄŸlı olmadan havadan, istediÄŸi yere intikal edebilmelidir. Uçakların yatay kalkış yaptığı düÅŸünüldüÄŸünde, bu sistem amacın çok dışındadır. Dikine kalkışta bu durum da söz konusu deÄŸildir ve teknik olarak zor deÄŸildir. UçuÅŸların kolaylaşıp halka yayılması, kitlelerin katliama uÄŸramasını önleyecek yegâne yöntemdir. Aksi takdirde devlet politikaları sonucu çıkartılan savaÅŸlarda halklar, suni düÅŸmanlıklarla birbirini yok edeceklerdir. Havadan ulaşım; yeryüzünü yapmacık çizgilerle ayırmış olan sınırları anlamsız kılacak, gerçek anlamda insanı özgürleÅŸtirecektir. Tehdit altında olan halk, daha güvenli gördüÄŸü bölgelere kolayca ulaÅŸabilecektir. Ne kıtalararası füze ile ne de atom bombası gibi silahlarla tehdit edilemeyeceklerdir.
Mevcut teknoloji, enerjinin halka bol ve ucuz ÅŸekilde, hatta bedava olarak yayılmasına izin vermektedir. Fakat devletler enerjiyi halkın eline ulaÅŸtıracak politikalardan uzak durmakta ortak karar almış gibidirler. Türkiye, farklı bir çizgi izleyerek, enerjiyi bol ve ucuz ÅŸekilde halka ulaÅŸtıracak politikalar geliÅŸtirebilir. Bu enerji savaÅŸlarını anlamsız kılacak, yeryüzü uygarlığının daha yüksek bir boyuta geçiÅŸiÅŸi mümkün kılacaktır.
Eninde sonunda gerçekleÅŸecek bu durumu Türkiye öngörüp bu yönde politikalar geliÅŸtirmelidir. Aksi takdirde burnumuzun dibine kadar gelmiÅŸ olan savaÅŸ bu halkı da içine çekip yok edecektir.
Yöneticilerdeki en büyük eksiklik, tabiatın başıboÅŸ ve kendi halinde akıp gittiÄŸini sanmalarıdır. Hâlbuki tabiat canlı ve planlıdır. En büyük planı insanlığı daha müreffeh, özgür ve yetkin konuma götürmektir. Ä°nsanlığı teslim almış bugünkü egemen ÅŸartların devam edeceÄŸini düÅŸünenler yanıldıklarını göreceklerdir.
Tabiatın planını anlayan ve o yönde geliÅŸtirilen politikalar baÅŸarılı olur. DiÄŸerlerinin böyle bir ÅŸansı yoktur.
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |