ÇANAKKALE Ä°ÇÄ°MDE KAÇ MÄ°SÂLE BÜRÜNÜR Muhsin Ä°lyas SUBAÅžI(*) Bu savaÅŸ, geceleri halden hâle bürünür, Ay ÅŸehitlere güler, gün melâle bürünür. YumruÄŸum Çonkbayırı, Tınaztepe'dir alnım, Ufkum zafer tadında bir hayale bürünür...
Vurur kösünü mehter, kurulur can pazarı, Sınırlarım nur rengi ak Hilâle bürünür... Gün boyu siperlerde sığınağım duamdır, Gözlerim ve yüreÄŸim o cemale bürünür.
BoÄŸaz ÅŸahdamarımdır, sahiller pençelerim, Kılıcımdan korkanlar, kıyl u kale bürünür...
Yüz binlerce yiÄŸidim kanıyla yıkar yurdu, Melekler iner yere, son visale bürünür...
Çanakkale geçilmez! Åžehitler nöbettedir, Çanakkale, içimde kaç misale bürünür!..
MUHSÄ°N Ä°LYAS SUBAÅžI (*) Åžair ve Yazar: 25 Temmuz 1942'de Åžarkışla'da doÄŸdu. Ä°lkokulu doÄŸduÄŸu yerde, orta ve liseyi Kayseri Ä°mam-Hatip Okulu'nda okudu. Yüksek öÄŸrenimine Ä°zmir'de baÅŸladı. Kayseri Yüksek Ä°slâm Enstitüsü'nde tamamladı. Bir süre gazetecilik, ardından Kayseri’deki çeÅŸitli liselerde öÄŸretmenlik yaptı. 1995'de emekli oldu. Lise öÄŸrenciliÄŸi döneminde; 22 Mayıs 1963’te Kayseri’de yayın hayatına giren Kayseri Ekspres gazetesinin yayın yönetmenliÄŸini, yüksek öÄŸrenimi sırasında, iki gazetenin (Hâkimiyet ve Yeni Sabah) Sorumlu Yazı Ä°ÅŸleri MüdürlüÄŸünü yaptı. Bir dönem, bölgesel yayın yapan Elif TV’nin Genel MüdürlüÄŸünü ve Ä°hlas Haber Ajansı (Ä°HA)’ nın Bölge MüdürlüÄŸü görevlerini yürüttü. Sanat çalışmalarına, lise dönemindeki öÄŸrenciliÄŸi sırasında yerel gazetelerde sanat sayfaları düzenleyerek baÅŸladı. Ä°lk ÅŸiiri 1962’de Ä°slâm dergisinde yer aldı.1 Orkun, 1965’te Türk Yurdu ve Hareket Dergilerinde ÅŸiirleri yayımlanmaya baÅŸladı. “Vuslat Türküsü” isimli ilk ÅŸiir kitabıyla tanındı. Åžiir, deneme, eleÅŸtiri ve inceleme yazılarını 1965 yılından itibaren Hareket, Türk Yurdu, Hisar, Töre, Millî Kültür, BoÄŸaziçi, Kültür ve Sanat, Yeni DüÅŸünce, Küçük Dergi (Sahibi ve yayın yönetmenliÄŸini yaptı. 1979-81, 24 sayı) Berceste, Gültepe, Erciyes, Türk Edebiyatı, Buruciye Edebiyat, Ay Vakti, Yedi Ä°klim dergilerinde; siyasî ve aktüel konulardaki yazılarını ise Tercüman, Yeni Devir, Türkiye, Zaman gazetelerinde yayımladı.
Åžiirlerinde, Türk ÅŸirinin geleneksel motiflerinden yararlandı, çaÄŸdaÅŸ insanın bunalımlarına mistik çözümler getirdi. Muhsin Ä°lyas Subaşı, ÅŸiirlerinde insanın kendini idrâk duygusu, yaratıcısıyla iç kontak olayı, çevreden, yani muhittin merkeze doÄŸru bir metafizik kavrama ve yaÅŸama arzusu ana temalardır. Bunları, günlük olaylardaki çarpıklıkları iÅŸaretle, kâinatın sonsuzluÄŸundaki derin tefekkür arzusuyla, tarihî perspektife ulaÅŸabilme gayretiyle beslemeye çalışır. Romanlarında da, yaÅŸanmış hayatın toplumu uyaracak tarafını ya da yönlendirici mesajlarını ön plana almaya dikkat eder. Batı'da ağır tahribatlar yapan ve bizde de giderek olumsuz etkisi insanlığı sarsmaya baÅŸlayan inanç erozyonunun durdurulması ve hayatın yeniden inancın kuÅŸatıcı etkisinde ÅŸekillenmesi yönünde bir çaba içerisindedir. Bugüne kadar, 1 Piyes, 8 Åžiir, 6 Roman, 2 Deneme, 4 Biyografi, 5 AraÅŸtırma-Ä°nceleme dalında toplam 26 eseri yayımlandı.
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |