İhsanoğlu: Dinde burka-peçe yok |
|
|
|
Yazar Muharrem Sarıkaya- Haberturk,
|
04-08-2010 |
Ä°hsanoÄŸlu: Dinde burka-peçe yok Muharrem Sarıkaya- Haberturk, 04 AÄŸustos 2010 Fransa, kadınların burka ve peçe ile sokaÄŸa çıkışını bir süre önce yasakladı. Ankara'da dün iki arkadaşımla birlikte kahvaltıda buluÅŸtuÄŸumuz Ä°slam Konferansı Örgütü (Ä°KÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu'na Fransa'nın kararını nasıl karşıladığını sorduk. Her zamanki sakinliÄŸi içinde olan Ä°hsanoÄŸlu'nun bir anda kaÅŸları çatıldı; "sakil" diye söze girdi. Tepkisi burka veya peçenin yasaklanmasına deÄŸil, bunun Ä°slam dünyası ile bütünleÅŸtirilmesineydi.
"Bu tartışma ağırıma gidiyor" deyip ekledi: "Burka dinle ilgili deÄŸil; dinde burkanın yeri yok. Hatta dinimizde yüzün açılması lazım. Hacda ve tavafta kadının yüzünün açılması ÅŸarttır... " Peçenin de Ä°slam'da olmadığını söyledi. "Bunlar bilindiÄŸi halde minareyi yasaklayan Avrupa giyime de karıştı; yasakçı hale geldi" dedi.
GELECEĞİN Ä°ÅžARETÄ° Araya girip, "Ä°slam ülkelerinde peçe ve burka neden yaygın?" diye sordum. Ä°hsanoÄŸlu sakin üslubu içinde sorunu "sosyo-ekonomik geliÅŸmiÅŸliÄŸe" baÄŸladı. Gerekçesini de ÅŸöyle dile getirdi: "Bazıları burka ve peçeyi yaygınlaÅŸtırmak isteyebilir. Ben din bilgini deÄŸilim, ama Ä°slam ile burka ve peçenin alakası yok. Bunların hepsi sosyo-ekonomik, kültürel geliÅŸmeye baÄŸlı. Bu alanlarda ne kadar ileri gidilirse sorun da o kadar kalkar." Ä°KÖ Genel SekreterliÄŸi'nin merkezinin de bulunduÄŸu Suudi Arabistan'dan bir örnek verdi. Suudi Arabistan Kralı'nın adına kurduÄŸu "Kral Abdullah Bilim Teknoloji Üniversitesi'nde (KAUST)" öÄŸrencilere birlikte derse girme ve kıyafet serbestisi getirildiÄŸini hatırlattı. Üniversite dışında peçenin zorunlu olduÄŸunu anımsatıp ekledi: "Üniversitede öÄŸrencilere böyle bir zorunluluk yok; baÅŸlarını açıp gezebiliyor, hatta otomobil kullanabiliyorlar; bu gelecekteki hedefi de gösteriyor" dedi.
Ä°RAN ÖRNEĞİ Ä°ran'da son dönemde kadınların baÅŸlarını açmak için mücadele verdiÄŸini hatırlattı. 1990'lı yıllarda Ä°ran'da bir "ayetullah"ın kendisine söylediÄŸi ÅŸu sözü aktardı: "Sizinkiler örtmek, bizimkiler açmak için mücadele veriyor..."
HELAL STANDARDI Ä°hsanoÄŸlu ile yeni kurulan Ä°slam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) hakkında da konuÅŸtuk. Bir süre önce TSE'nin gündeme getirdiÄŸi "Helal Gıda Standardı"nı belirleyen uygulamayı Ä°KÖ üyesi 57 ülkeye yaygınlaÅŸtırmışlar. SMIIC Genel SekreterliÄŸi'ni de TSE'ye vermiÅŸler. Ä°KÖ Genel Sekreteri, Ä°slam ülkelerinin arasındaki ticaret hacminin 551 milyar dolara yükseldiÄŸini anımsattı. Helal gıda için standart yaratılması gerektiÄŸini belirtti ve kuruluÅŸun Uluslararası Standartlar Organizasyonu'na (ISO) alternatif olmadığını bildirdi. ISO ile iÅŸbirliÄŸi içinde çalışılacağını belirterek bir örnek verdi. Ä°KÖ'ye baÄŸlı Fıkıh Akademisi'nin, elektrik ÅŸoklamasıyla tavuk kesimine baÅŸlangıçta karşı çıkarken yapılan inceleme sonucunda bunun Ä°slam'a uygun olduÄŸuna kanaat getirdiÄŸini söyledi. Åžunu söylemeliyim ki, Ä°KÖ'nün başında Ä°hsanoÄŸlu'nun bulunması, bir Türk'ün bulunması kadar önemli.
Not: YAÅž'ta bir haftadır yaÅŸananlar için söylenecek tek cümle var: "Asker gelenekçi yapısının sürmesi; hükümet ise sistemin deÄŸiÅŸmesi için direniyor."
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |
Son Güncelleme ( 04-08-2010 )
|