Fıtratı gereÄŸi insan doÄŸar, yaÅŸar ve ölür. YaÅŸama safhası fertten ferde deÄŸiÅŸir. Kendisine biçilen vade ne ise onu tamamlar. Hayat dediÄŸin nedir ki be gülüm. Hayat dediÄŸimizde dirilik ve canlılık akla gelir. Kiminin hayatı ölümünden sonra da devam eder “sadaka-i cariye”si ile. Bıraktığınız eser veya yetiÅŸtirdikleriniz hayra hizmet ediyorsa o sizin “Sadaka-i cariye”niz olup “hayy”lığınızı saÄŸlar. Merhum M.Said Çekmegil hem eser bırakmış hem de insanlarda iz.
Metin Önal MengüÅŸoÄŸlu merhum M. Said Çekmegil’in izini taşıyanlardan biri. Yazdığı yazılardan belli. O merhum M. Said Çekmegil’in mektebinde ders görmüÅŸ ve oradan mezun olmuÅŸ. Resmi kurumların diplomaları deÄŸil Said Çekmegil’in öÄŸrettikleri ÅŸahadetnameleri olmuÅŸ. “Bilge Terzi” bir ÅŸahadetnamedir Metin Önal MengüÅŸoÄŸlu için. “Bilge Terzi” bir bilge kiÅŸinin yöntemini ve Kur’an’a baÄŸlılığını izah eden bir eser. Bazen “usul” esasa tekaddum eder. Usul “ekol”e dönüÅŸebilir. Usul Said Çekmegil’in ÅŸahsiyetinde bir ekole dönüÅŸmüÅŸ. Bütün tarizlere raÄŸmen “yöntem”inden taviz vermedi merhum M. Said çekmegil. O benimsediÄŸi ve benimsettiÄŸi yöntemle muallim, mübelliÄŸ, müeddib ve mürebbi olmuÅŸ. Yöntemi sayesinde tedrisata katılan herkes bu sıfatlardan nasibini almış. Kendini talebe olarak takdim eden merhum M. Said Çekmegilil’in talebeleri de sorgulayıcı. OlmuÅŸ. Hocalarının izi oluÅŸmuÅŸ kendilerinde. Merhumun talebelerinden biri olan Metin Beyin sorgulayıcı özelliÄŸi kitap haline getirdiÄŸi yazılarından kolayca anlaşılır. Said Çekmegil “Uluorta yargılardan kaçınmakla münevverlik baÅŸlar” düsturundan hareketle yöntemini uygulamış son nefesine kadar. Bilge Terzi isimli kitabın her sayfasında ve her satırında hissedilir bu düstur. Bilge Terzi kitabı sadece bir terzinin hayat serüvenini anlatmıyor. Onun bilgeliÄŸini kitlelere aktarıyor. Tıpkı manifaturacı olduÄŸu rivayet edilen Ebu Hanife’nin bilgeliÄŸini asırlar sonra bildiÄŸimiz gibi. Ebu Hanife nasıl rızkını iÅŸtigal ettiÄŸi ilimden deÄŸil de ticaretten elde etmeye çalışıyor idiyse Said Çekmegil’de geçimini terzilikten elde ettikleriyle saÄŸlamaya çalışmıştır. Kazandıkları ilim aşıklarına harcanmıştır bir ömür boyunca. TeÅŸvikleri olmuÅŸtur yöntemi gereÄŸince. Çaktırmadan ilme yönelten teÅŸvikler, taltifler ve hediyeler. Ä°ÅŸte bir bilgenin hayatı. Anlamak ve bilmek hepimizin görevi. Ä°z bırakanları ve bizi aydınlatanları tanımak ve tanıtmak vazifemiz. Metin Önal MengüÅŸoÄŸlu bey vazifesini layıkıyla yapmıştır. Talebe olan hocasını bize anlatmıştır. Kırka yakın eseri olan merhum M. Said Çekmegil’i tanımak ve tanıtmak bizim de vazifemiz. Haydi görev başına, “Bilge Terzi M. Said Çekmegil” kitabını okumaya, tartışmaya, tanıtmaya ve okutmaya. Hulasa okunması gereken kitapla ilgili bir tarizimi de “sizin eleÅŸtirel nazarlarınızı üzerimde hissedecek kadar zayıfım. Lütfen sürçi lisanlarım dahil bütün kusur ve hataları ben yaÅŸarken yüzüme karşı söyleyin. Ki düzeltip size dua edeyim. S.128”de ifadesinden mülhemle belirtmeden geçemeyeceÄŸim. Kitaba dönüÅŸtürülen yazılardaki tekrarlar biraz fazla. Ä°kinci baskıda dikkate alınacağını umuyorum. Kadim Payıtahtımız olan Bursa ÅŸehrimizde bir teÅŸehhüd miktarı olsa da tanış olduÄŸum Metin Önal MengüÅŸoÄŸlu beyefendiye bu hayırlı çalışmasından dolayı teÅŸekkür ve dua ediyor, yöntemini kaleme aldığı merhum M. Said Çekmegile Cenabı Allah’ın rahmetiyle muamele eylemesini diliyorum.. Aklını kullanmak isteyenlere hayırlı okumalar. Selam ve sabırla...
*Metin Önal MengüÅŸoÄŸlu, Bilge Terzi M. Said Çekmegil, Ä°steme Adresi: Beyan Yayınları, Ankara Cad. No:49,CaÄŸaloÄŸlu/Ä°stanbul Tel:0212 51276 97 e-mail:
Yorum
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz.