Metin Önal MengüÅŸoÄŸlu
Bilal SÜRGEÇ
Metin Önal MengüÅŸoÄŸlu’nun ismini, ilk kez Sait Çekmegil ’den duydum. Üstat,MengüÅŸoÄŸlu Beyden “Aziz vefalı dost” diye bahsederdi. “Bilge Terzi” kitabını okuyunca Metin Bey’e “vefa” sıfatının ne kadar yakıştığını gördüm.
Bilge Terzi, Metin Bey’in hatıra kitabı.Beyan yayınlarından çıktı. Son yıllarda okuduÄŸum üzerimde derin etkiler bırakan hatıra kitaplarından biri.
Çok deÄŸerli bir sanatçının kendi gençlik dönemini meseleleri ile ele aldığı, sosyal, siyasal ve kültürel meseleleri tahlil ederek anlattığı deÄŸerli bir eser.Metin Önal Bir ÅŸairdir. Meseleleri ÅŸairane anlatır. Kitapta Sait Çekmegil’in deÄŸiÅŸik zamanlarda çekilmiÅŸ fotoÄŸrafları bulunmakta ancak Metin Bey’le birlikte sadece bir fotografı vardır. Metin Bey’in bu konuda okuyucudan bir isteÄŸi vardır.”...bir makinanın, objektifin çektiÄŸi fotoÄŸraftansa, zihnime aksi düÅŸen fotoÄŸraflardan yazıya aktardığım görüntüler önemsensin.”(s.8)
Metin Bey’in çocukluÄŸunun bir kısmı Diyarbakır’da geçer. BaÄŸlar mahallesinde otururlar. Mahallenin az sayıdaki sakini ile dilleri aynı deÄŸildir. Ancak Metin Bey için bu önemli deÄŸildir. Çünkü ruhlar çok iyi uyuÅŸmaktadır.(s12)
Harput, musikinin en geliÅŸkin olduÄŸu illerden biridir. Bugün de Harput Türküleri Türkiye’de sevilerek dinlenmektedir. Ahçik, Kövengin Yolları, Yüksek Minarelerde Kandiller Yanar, DaÄŸlar Dağımdır Benim yüzyıllara hitap eden Harput Tüküleridir. Asyalı Ozan, dayılarından iÅŸitiÄŸi Harput türkülerinin onu ÅŸiire ilgisini yönelttiÄŸini sanmaktadır. (13)
Metin Önal MengüÅŸoÄŸlu’nun lise yıllarında bir münazaradaki konuÅŸması Sait Çekmegil’in dikkatini çeker. Alaaddin Gürün vasıtasıyla Sait Abi ile tanışır. Fikir sohbetlerine katılır. Bu fikir sohbetlerinin belli bir usul ve kaidesi vardır. Kitapta bu konuda bilgiler verilmektedir. Hatta siyasette geliÅŸi güzel konuÅŸmaya alışmış aÄŸzına her geleni söylemeyi hatiplik sanan bir eski bakanın gencecik çocuklar tarafından bu sohbetlerde nasıl uyarılıp ikaz edildiÄŸini öÄŸreniyoruz.(49-50). Bu bakan MSP’lidir Ancak Said beyi sadece MSP’liler deÄŸil CHP’liler de ziyaret etmektedir.Bülent Ecevit, yıldızının ilk parladığı yıllarda bakan sıfatıyla Malatya’yı ziyaret eder. Fikri diyaloglarda bir türlü baÅŸ edemedikleri Çekmegil’e karşı hasmane tutumlar besleyen kimi CHP’liler, onu Ecevit’in karşısına çıkartıp mat etmeyi planlayarak, terzi dükanına güya ziyarete getirirler. Ecevit Çekmegil’le uzun görüÅŸme, tartışma ve konuÅŸmalarının ardından, beklenmedik bir biçimde etkilenir.Umulanın tersine bir sonuç çıkar bu buluÅŸmadan. Malatya sonrası Adana’da bir miting düzenleyen Ecevit, ilk defa o mitingde “Ortanın solu, Muhammed’in Yolu” bir sloganı diline dolar.(18) Sait Çekmegil, önemli bir düÅŸünce insanıdır. Sürekli fikir üretir. BoÅŸ zamanı yoktur. Kitapta Sait Çekmegil’le ilgili Metin Bey’in önemli tesbitleri vardır. ” ...sadece bedeni taÅŸralı, ruhu merkezi de aÅŸmış bir yol gösterici.(s16) Muhalif deÄŸil muvafık bir duruÅŸun sahibi(24). Türk edebiyatında benim yaÅŸadığım tarihler itibarıyla tenkidin ibadet olduÄŸunu söyleyen tanıdığım ilk ve tek müellif. M. Sait Çekmegil.(s.39)
Çekmegil, ilme -geliÅŸi güzel “hadis böyle diyor, ayet böyle diyor” diye ne hadiste ne ayette olamayan ilme- saygısı bulunmayanlara karşı çetin bir mücadele verir. Fikirsiz insanlar bu mücadeledeki kayıplarını Çekmegil’e iftira atarak kurtulmak isterler. Onun söylemediÄŸi sözleri söylemiÅŸ gibi aktarırlar. Bunlar arasında ÅŸehrin merkez vaizi de vardır. Fikir sohbetlerini sabote etmek isteyenler sürekli telefon zilini çaldırtmakta, konuÅŸtÄŸu kahvede onun sesini susturmak için davul çaldırttan bile olur.(24,27,28)
|
Bir Katkı olsun Yazar bülent sayın açık 2009-08-11 21:47:11 Bu kitabı ben de okudum. Metin Bey, iyi bir ÅŸair. Türkçeyi çok iyi kullanıyor.Etkisi her geçen gün artan bir ozandır o. Ancak bu kitaba biraz tenkit yapmak istiyorum: Metin Bey’in babası tasavvuf ehlindendir. Fakat Metin Bey, tasavvufu zamanın ÅŸartları içerisinde deÄŸerlendirmiyor. Zaman içerisinde kaydedilen aÅŸamayı görüyor fakat geçmiÅŸi ÅŸartları içerisinde deÄŸerlendirmiyor. Bugün Malatya'da Sait Bey'e duyulan sempati vefatı üzerinden bunca sene geçmesine raÄŸmen daha da artmış bu toplumda Ä°slami ÅŸuurun artması ile alakalıdır. Toplumun aÅŸama geçirmesi okuyan düşünen insan sayısının artması ile ilgilidir. Metin Bey'in babası çevresinde örnek alınmış bir ÅŸeyhtir. Ahlak ve fazilet sahibidir. Toplumun rehabilte edilmesinde onun da önemli katkıları olmuÅŸtur. Metin Bey’in deÄŸerli kalemini babasının tasavvuf çevresi ile ilgili tespitlerini de okursak çok iyi olur. Bir de sadece bu eserde deÄŸil birçok kiÅŸi yaygın olarak Sait Çekmegil'den alaylı diye bahseder. Alaylı kelimesi onun diploma almadığına atfen söyleniyorsa kabul. Ancak bence Sait Bey'e uymuyor. Askeriyede çavuÅŸlar eÄŸitimgahlarda yetiÅŸirler. Kurs görürler imtihan olup çavuÅŸluk diploması alırlar. Bir de eÄŸitim görmeyen bazı uyanık zeki askerler alayda çavuÅŸ yapılırlar. Bunların Okuma gibi teorik bir dertleri olmamıştır. Sırf uyanık oluÅŸlarından dolayı çavuÅŸ yapılmışlardır. Hâlbuki Sait Çekmegil, Metin Önal MengüşoÄŸlu'nun da kitapta bahsettiÄŸi gibi kafasını kitaplardan kaldırmamıştır. BoÅŸ zamanı yoktur sürekli okumuÅŸtur. OkuduÄŸu kitaplara ÅŸerhler düşmüştür. Bu özelliÄŸi ile ona alaylı diyemeyiz.
| Naçizane Yorum Yazar Yaren açık 2009-09-04 10:45:01 Yazar Metin Önal MengüşoÄŸlu’nun kaleminden yansıtılanlar, biz okuyucuları Bilge Terzi M.Said Çekmegil’in ÅŸahsi ve sosyal yaÅŸamına bir pencere açmamıza vesile olmuÅŸtur. Kitap; anılar, fotoÄŸraflar ve ÅŸiirsel anlatımıyla harmanlanmış kıymetli bir eser. Eserin sunumu kadar esere konu olan ÅŸahsiyetin kıymeti zaten aÅŸikâr. Kitapta bahsi geçen, M.Said Çekmegil’in 1972 yılında kaleme aldığı yazısında “Müslüman mütefekkir (entelektüel) bir kafa yapısına talip olandır.Olamıyorsa olabilecekleri destekleyen ve olmuÅŸları koruyandır” cümlesi tamda ÅŸahsını ve çevresindeki talebelerini örnek gösterir niteliktedir. Şüphesiz Ä°slam dünyasının saÄŸlam temelleri; katkıda bulunmuÅŸ nice enbiyalar, evliyalar, alimler ve M.Said Çekmegil gibi mütefekkir insanlar sayesindedir. Ve elbette tüm bu inanç ve görüş birliÄŸini “Ä°slami Vahdet” çerçevesinde sürdürmekte bizlerin görevidir. Biliyorum ki; O’nu bizzat yada eserlerinden tanıyan birçok kiÅŸinin paylaÅŸmak istediÄŸi çok farklı düşünceleri mevcut. Lakin artık benim dimağımda M.Said Çekmegil; imanından aldığı kuvvetle düşmanının ideolojisine taviz vermeyen, gerektiÄŸinde etkiye tepkiyle karşılık verebilen, ilimsiz din ve irfanın mümkün olamayacağına bu nedenle sürekli araÅŸtıran, okuyan ve en mühimi düşünmekten geri durmayan nadide bir insan olarak yerini almıştır… Mekânı cennet, kabri nur olsun… TuÄŸba Akmaz | Naçizane Yorum Yazar Yaren açık 2009-09-09 10:25:38 Yazar Metin Önal MengüşoÄŸlu’nun kaleminden yansıtılanlar, biz okuyucuları Bilge Terzi M.Said Çekmegil’in ÅŸahsi ve sosyal yaÅŸamına bir pencere açmamıza vesile olmuÅŸtur. Kitap; anılar, fotoÄŸraflar ve ÅŸiirsel anlatımıyla harmanlanmış kıymetli bir eser. Eserin sunumu kadar esere konu olan ÅŸahsiyetin kıymeti zaten aÅŸikâr. Kitapta bahsi geçen, M.Said Çekmegil’in 1972 yılında kaleme aldığı yazısında “Müslüman mütefekkir (entelektüel) bir kafa yapısına talip olandır.Olamıyorsa olabilecekleri destekleyen ve olmuÅŸları koruyandır” cümlesi tamda ÅŸahsını ve çevresindeki talebelerini örnek gösterir niteliktedir. Şüphesiz Ä°slam dünyasının saÄŸlam temelleri; katkıda bulunmuÅŸ nice enbiyalar, evliyalar, alimler ve M.Said Çekmegil gibi mütefekkir insanlar sayesindedir. Ve elbette tüm bu inanç ve görüş birliÄŸini “Ä°slami Vahdet” çerçevesinde sürdürmek de bizlerin görevidir. Biliyorum ki O’nu bizzat ya da eserlerinden tanıyan birçok kiÅŸinin paylaÅŸmak istediÄŸi çok farklı düşünceleri mevcut. Lakin artık benim dimağımda M.Said Çekmegil; imanından aldığı kuvvetle düşmanının ideolojisine taviz vermeyen, gerektiÄŸinde etkiye tepkiyle karşılık verebilen, ilimsiz din ve irfanın mümkün olamayacağına göre; bu nedenle sürekli araÅŸtıran, okuyan ve en mühimi düşünmekten geri durmayan, nadide bir insan olarak, müstesna yerini almıştır… Mekânı cennet, kabri nur olsun… TuÄŸba Akmaz
|
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |