Ayak üstü sohbette,”Åžu Bizimkiler” isimli son kitabının yayınlandığını ve alıp okumamı söyledi. “Çilenin Böylesi” ilk eseriydi, çok akıcı bir üslubu olduÄŸundan bir çırpıda okunabilir diye duymuÅŸtum. Ama eseri okumamıştım. Bu eziklikle “Åžu Bizimkileri” aldım. Albenisi fazla olmayan, bayağı hacimli bu eserin, eve varır varmaz kapağını açtım. Aman Allah’ım dedim üç saat sonra!. Ne kadar akıcı, ne kadar ustaca sergilenmiÅŸ, insan iliÅŸkileri ve portreler ne güzel tasvir edilmiÅŸ!. Aynı atmosferde ve aynı fikir mezrasında olduÄŸumuz içindir belki dedim kendi kendime. Öylede olsa üç gün içinde nöbetleÅŸerek aynı eseri üç kiÅŸi, aynı heyecan ve akıcılıkla okuyabilir miydi. Evet kitabın kapağı zaruri ihtiyaçlardan dolayı kapanır kapanmaz, gözü kitapta olan diÄŸer aile efradı, hemen aynı kapağı aralayarak, adeta kitaba dinlenmek fırsatı verilmiyormuÅŸ gibi bir tatlı, bir heyecanlı, bir akıcı zulüm iÅŸleniyordu sanki. Öze dönüÅŸ hareketinin fikir cephesinde ismini altın harflerle yazdıran o mücahit insanlarımızın, özel ÅŸahsiyetlerinde, etten kemikten yaratılmışlığın özellikleri sergileniyordu çeÅŸit çeÅŸit…
Demokrat partinin iktidarı zamanında Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in çıkarmış olduÄŸu haftalık ‘Büyük DoÄŸu’ mecmuasında Üstat’la, günlük çıkan ‘Vatan’ gazetesi baÅŸ yazarı Mehmet Emin Yalman arasında kalemle yapılan savaşın etkisinde kalan müellif Hüseyin Üzmez’ in , Malatya posta hanesinde çıkarken baÅŸ yazara attığı iki el kurÅŸunla Türkiye karışmıştı.
Bu olay bahane edilerek, normal olarak kurÅŸunu atan ile, basın yoluyla azmettirdiÄŸi gerekçe gösterilerek Necip Fazıl ve Osman Yüksel tutuklanır. ‘Büyük doÄŸu’ dergisi de kapatılır. O günden itibaren Malatya cezaevinde hep beraber tutuklu kalırlar. Ä°ÅŸte Hüseyin Üzmez ceza evi hatıralarını ‘Åžu bizimkiler’ adını verdiÄŸi bu kitapta anlatmaktadır.
Temel noktalarda zayıflık emarelerinin gözlenmesi yanında, daha da gürleÅŸen veya en azında istikrarını koruyan ÅŸahsiyet abidelerine rastlıyoruz bu kitapta. Eserde izah edildiÄŸi gibi “Ferdi hürriyetlerin veya ÅŸahsiyetlerin bütün çıplaklığıyla hodri meydan dediÄŸi MEDRESE-Ä° YUSUFÄ°YE’ den” kiÅŸilikleri bu ÅŸekilde tasnif etmek esas gaye olmasa gerekir. Öyle de olsa bizim, insanımızı tam olarak tanımamız açısında çok güzel bir yaklaşımdır. Kutsal bir gaye uÄŸrunda bile olsa metot, demokratik bir ortamdan mücadele gayesini taşımalıdır.Yalnız eÅŸit ÅŸartlarda…Yapılan bir eylemin yanlışlığının eserin bütününde teyidi, salim bir düÅŸüncenin, üstün ve akılcı bir yaklaşımın mahsulüdür. …
.Üstat Necip Fazıl’ın “Sıcaklığını yıldızlardan almış, patlamaya hazır bir volkan” olarak tarif ettiÄŸi müellif, tüm çilesi boyunca istikrarını muhafaza etmiÅŸ, piÅŸmanlık belirtileri bilinen anlamıyla deÄŸil, stratejik anlamda oluÅŸmuÅŸ bir insandır.
‘Kara bir gün’ adlı ünlü makalenin yazarı Süleyman Nazif, Malta’ya sürgün edildiÄŸi günlerin ertesinde, ayrılığa dayanamayarak, mukabil defalar “KeÅŸke yazmasaydım” gibi serzeniÅŸlerde bulunduÄŸu ve piÅŸmanlık emareleri gösterdiÄŸi bilinmektedir. Süleyman Nazif örneÄŸinde olduÄŸu gibi, müellifin anlattığına göre; Üstat Necip Fazıl da benzeri serzeniÅŸleri, her gün ve her saat deÄŸiÅŸen halet-i ruhaniyesi, çok küçük hadiselere üzüldüÄŸü veya sevindiÄŸi, kısaca dahiliÄŸinin yanında , ihtiÅŸamlı egosuna ömür boyu saltanat sürdürmeye çalışması, doÄŸrusu çok ilginç. Ama müsriflik noktasında da cömert. Parayı çok seven, o ölçüde de eÅŸle dostla, hatta hiç tanımadığı kiÅŸilerle yiyen orijinal bir ÅŸahsiyet…
Bana göre “Åžu Bizimkiler” deki en hoÅŸ, en istikrarlı, en mükemmel kiÅŸilik, Osman Yüksel Serdengeçti merhumunundur. Mangal kadar yüreÄŸi üstün zekasının kontrolünde, inanmış, samimi, yer yer soÄŸuk kanlı, zaman zaman aslanlar gibi kükreyerek zora zor demesini bilen, dobra dobra, açık yürekli, açık sözlü ve milli konularda çok hassas, kelimenin tam anlamıyla gerçek bir halk kahramanı…
Türk kamuoyu; Merhum Necip Fazıl KISAKÜREK’Ä°N, merhum Osman YÜKSEL’ den sanat ve bazı kabiliyetler bakımından üstün olduÄŸu gerçeÄŸinin yanında, merhum Osman Yüksel SERDENGEÇTÄ°’ nin de daha istikrarlı olduÄŸunu ‘Åžu Bizimkiler’ den öÄŸrenmiÅŸ bulunmaktadır.
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler.
Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz.