Sait Abi’nin en çok iÅŸlediÄŸi konulardan biri iyi niyetti. Bu kavramı sürekli sorgulardı. Tespiti ÅŸuydu: Ä°slam düÅŸüncesini bulandıran beÅŸeri arzu ve gayretlerle, çok kere iyi niyetin tezahürü olarak ortaya çıkıyordu. Tahrifatın çoÄŸu umumiyetle kötü bir kastın deÄŸil de altında çok kere iyi niyet yatan, fakat iyiliÄŸin ne olduÄŸunu aramayan zihin tembelliÄŸinin neticesi olduÄŸu görülürdü. Niyetin iyi olduÄŸunu iddia edebilmek için önceden iyi olup olmadığını araÅŸtırmaksızın, aklın bütün gücünü kullanmaksızın, peÅŸin bir hissiliÄŸe angaje olmamış bulunmak lazımdır.
Sait Abi’nin Ä°yi Niyet Anlayışımız isimli eseri, Ölçü, Ä°slam DiyalektiÄŸi, Müslüman ve Postulat Türkle Avrupalı, Sentez Olur Mu Maddeci Yanılma gibi konularını iÅŸlemiÅŸ. Kitap 1972’de basılmış.
Sait Abi bu eserinde gelenek halini almış yanlışa iÅŸaret ediyor doÄŸruyu gösteriyor..Müslümanın nitelikleri üzerinde duruyor:
Kur’an’ın takdimine göre, Ä°slamdan önce insan, insandan önce Ä°slam olmadığı bilindiÄŸi halde, pek çok mümin kardeÅŸ ve aÄŸabeylerimizin, Ä°slam’dan önce veya islam’dan sonra, tabirlerini rahatlıkla kullanageldiklerini görürüz. (s 21)
Ä°slam’dan baÅŸka Allah katında Hak din yoktur, bunu her müminin bilmesi tabiidir. Yegâne doÄŸru din Ä°slam’dır. Böyle, iken “…en doÄŸru din Ä°slam dinidir.” gibi yazılarına hatalı baÅŸlıklar atan kardeÅŸlerimiz de çıkıyor. Allah indinde din ancak Ä°slam’dır. ( s 23)
Bir müslümana göre Ä°slam’a eÅŸ hiçbir ideal yoktur. Aksi Kur’an’a göre batıldır. Hele din her hangi bir kavmiyetçiliÄŸin bir unsuru olabileceÄŸi gafletine düÅŸmek, materyalist sosyologların gayri ilmi idealarına katılmak olur. (s 26)
“Ä°nsan kendini unutmakla hakka vasıl olabilir. Bu da akıl ile deÄŸil, aÅŸk ile mümkün demektir.” Sözünü, miladi birinci asırda yaÅŸayan ve ilk defa mistisizm kelimesini kullanan adam olduÄŸu kaydedilen Denis adlı bir hırıstıyana ait olduÄŸunu görünce, aklı muhatap etme ÅŸerefini yükselten Allah’a hamd “Aklı olmayanın dini de yoktur” mealindeki Hadis-i Åžerifleriyle bizlere bütün doÄŸruları tebliÄŸ eden Ä°slam’ın son nebisine selat ve selam olsun. (s.27-28)
Ne aklı olduÄŸundan fazla görerek putlaÅŸtıran materyalistler, ne de aklın, Allah’ın en büyük nimeti olduÄŸundan gafil oldukları için ancak nefislerine zulmederek nirvanaya ulaÅŸacağını sanan mistikler Ä°slam’ı anlamış olamazlar.
Ä°yi niyet bilgiye, ÅŸuura dayanmayınca bu imtihan âleminde çok kötü akıbetlere de sürükleyebilir insanı… ÂdemoÄŸlu eÄŸer niyetinin iyiliÄŸinden hayır bekliyorsa, davranışlarını iyinin doÄŸrunun güzelin ölçüleriyle daima kontrol etmelidir. (s 28)
Müslüman, bir hadiseyi deÄŸerlendirirken, ona iyi veya kötü, doÄŸru veya yanlış derken kriteri, miyarı Vahy olandır.
Ä°nsan yaratıldıkları halde hayvani yaÅŸantılara özenerek dünyayı âdemoÄŸluna zindan eden, yeni nesil hergün biraz daha sapıklığa, cinnete, cinayete, intihara eroine ve esrarkeÅŸliÄŸe düÅŸüren dünün zalim hükmedicileri, aya deÄŸil güneÅŸe çıksa ne olur ki? (s 53)
Ä°nsanoÄŸlu aklını iyi iÅŸletmediÄŸi her devirde dün de bugün de kendisinse bir tabu edine gelmiÅŸtir.
Rahiplerin tabulaÅŸtırılması, Batıyı materyalizm çukuruna düÅŸüren sebeplerin başında görülür. (s 55)
Müslümanların sosyolojik kaynağının Vahy olduÄŸunu, onun da hiçbir katkıya müsaade etmeyen bütün sıhatıyla ortada durduÄŸu halde, hangi bozulmadan bahsedilebirki, reform icab etsin (s 62)
Bu eserde Müslümanlara önemli tavsiye var: Vahiy ölçü olacak akıl da sürekli çalışacak.
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler.
Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz.