RAMAZAN ABÄ°! Bilal SÜRGEÇ Ramazan Topraklı aÄŸabeyim bundan 8 yıl önce yola çıktığında acaba bugün ulaÅŸtığı baÅŸarıyı yakalayacağını bekliyor muydu? Madenli (Kötürnek) Köyünün tarihini araÅŸtırmakla baÅŸladığı bu yürüyüÅŸünde; Miryokefalon Savaşı’nın kahramanlarının bu köyde konakladıkları ve savaÅŸta yaralı Selçuklu mücahit gazilerinin burada tedavi edildiÄŸi tespitiyle baÅŸlayan ve savaşın Gelendost’un AkdaÄŸ, Yenice, AfÅŸar ve Köke köyleri arazilerinde yapıldığı görüÅŸü kesinleÅŸmiÅŸ durumdadır.
Özellikle liselerde; 1980’li yıllarda öÄŸretmenler, tercihi ile onlarca tarih kitabından hangisinin okutulacağına kendisi karar verirdi. Liselerde okutulan ders kitapları birbirinden farklıydı. Malatya’da göreve baÅŸladığım Sümer lisesindeki tarih kitabı ile üç yüz metre ilerisindeki Ä°mam Hatip Lisesinde okutulan tarih kitabı ayrı yazarlar tarafından yazılmıştı.Miryokefelon Savaşı’nın gerçekleÅŸtiÄŸi yer adları liselerde okutulan bu kitaplarda; Dinar’da, Çivril’de, Kumdanlı’da, Karamıkbelli’de,Sandıklı’da ve daha deÄŸiÅŸik yerlerde olduÄŸu yazılırdı. Ramazan Abi, “DeÄŸiÅŸen CoÄŸrafya ve Miryokefalon Savaşı-2010, Ä°kinci Haçlı Seferi; Yalvaç Meydan Muharebesi ve Kaşıkçıbeli Zaferi-2011, Yol ve Tarih-2012, Hicrî 541/1146 Roma-Selçuklu SavaÅŸları; Sütkuyusu Baskını ve Ammûriye” adlı çalışmaları ile tarihe karşı sorumluluÄŸunu yerine getirmiÅŸtir.
Ramazan Abi’ye savaşın yeri ile uÄŸraÅŸmanın ne faydası var. Orada olsa ne olur, baÅŸka yerde olsa ne olur, diyen olmuÅŸ mudur bilmem! EÄŸer diyen olmuÅŸsa; onun bu tür avam sözlerine kulak asmamasının ne kadar hayırlı sonuçlar doÄŸurduÄŸunu 14 Eylül 2013 günü Isparta’da yapılan; Sahabe Selman-ı Pâk Hazretlerinin Ispartaki ÅŸehri; Ammûriye adlı toplantı ve 15 Eylül 2013 Pazar günü Yenice Sivrisi/ Miryokefalon Zaferi’nin 837. Yılı Kutlamaları münasebetiyle Gelendost merkezinde ve savaÅŸ alanında yapılan muhteÅŸem törenlerle bir daha gördük.
Ä°stanbul Talimhane Okçuluk BölüÄŸü ile Ankara Altınyay Okçuluk DerneÄŸi mensubu; Kavsî KemankeÅŸlerin tarihî kıyafetler içinde ok uçurmaları, YA HAKK nidaları ile hedefe ok atmaları ve o esnada kullanılan tabirler ve sözler bizleri 9 asır öncesine götürdü ve gönlümüzü harekete geçirdi.
Ramazan Topraklı’nın bu çalışmaları sayesinde toprak hakkını almıştır, tarih hakkını almıştır, askerlik hakkını almıştır. Sadece insanlar mı hak peÅŸinde koÅŸar! Åžehit kanı ile sulanmış, ÅŸehide yorgan ve döÅŸek oluÅŸ bir mübarek toprağın, bir alanın hakkı olmaz mı! Tarihin hakkı olmaz mı! AskerliÄŸin hakkı olmaz mı! Åžehit mezarlarının yerinin tespiti o aziz kahramanlara bir minnet borcunun ödenmiÅŸ olması, hiç mi önemli deÄŸildir!
Tarihimiz açısında çok önemli olan Miryokefalon Savaşı’nda ÅŸehit olan askerlerin yerleri mezarları bilinmezdi. Bu çalışma bu bilinmezliÄŸe son verdi. TopraÄŸa, tarihe ÅŸehide hakkını teslim etti.
Ramazan Topraklı’nın Miryokefalon Savaşı ile ilgili çalışmasında yaptığı tarihi alan tespitinde; Anadolu Selçuklu Devletinin Bilge Sultanı II. Kılıçarslan’ın ne kadar yetenekli birsavaÅŸ emiri olduÄŸunu coÄŸrafi alanı görenler daha iyi anlarlar. Çünkü bu büyük hükümdar, Sivrisi tepesinin arkasında binlerce askerini saklamış, Roma ordusunu ok menzili içerisine almış ve onların yürüyüÅŸünü incecik boÄŸazda inkıtaa uÄŸratarak yok etmiÅŸtir. Bu yerin tespiti dünya savaÅŸ tarihi için baÅŸlı başına bir olaydır.
Bu hususlara ilgi duymayanlar Ramazan Topraklı’nın bu çalışmasını, bitip tükenmeyen enerjisini, inancını, azmini, gayretini takdir edemezler. Takdir etmek için bilgili olmak, ilgili olmak ve adaletli olmak gerekir. Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriÅŸ yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |