OSMAN YÜKSEL'DEN HATIRALAR Bilal SÜRGEÇ 24 Ocak 1978’de Bayrak Gazetesinde Osman Yüksel Serdengeçti’nin, vefat eden Osman Turan hakkında bir yazısı yayınlanmıştı. Her ne kadar bir hatıra yazısıysa da içeriÄŸinde Türkiye siyasi tarihi için çok güzel bilgiler vardı. Osman Yüksel Serdengeçti, Prof Osman Turan ve Ali Fuat BaÅŸgil 1965 yılı seçimlerinde Adalet Partisi listelerinden TBMM’ye girmiÅŸlerdi.
Adalet Partisi 1965’te ezici bir çoÄŸunlukla seçimi kazanmıştı. Bundan önceki dönemde 1961 yılında yapılan seçimlerde Ord. Prof Dr Ali Fuat BaÅŸgil cumhurbaÅŸkanı adayı olmuÅŸtu. Yassıada’da bir hukuk âlimi sıfatıyla görüÅŸlerini açıklamış, Burada darbenin savcısı ve hakimi ona saldırınca onurlu bir duruÅŸla “ size cevap vermeyi lüzumlu görmüyorum, siz ÅŸahsıma deÄŸil, hukuka saldırıyorsunuz” demiÅŸti. Halk onun bu sözünü unutmamıştı.; Dünya çapında bir hukukçu olan BaÅŸgil’in CumhurbaÅŸkanı olmasını istiyordu. Ülkede 27 Mayıs darbecileri idareyi elde tutmaktaydı. Cuntanın başındakiler, Ali Fuad BaÅŸgil gibi nazik, kibar ve zarif bir insanı, adaylıktan vazgeçmediÄŸi takdirde öldürüp, çöpe atmakla tehdit etmiÅŸlerdi. Halk bu haksızlığı unutmadı. Osman Yüksel Serdengeçti’nin ifadesiyle 1965 seçimlerinde Adalet Partisi onun yüzü suyu hürmetine oyların % 52 sini aldı. Masonik çevreler AP’de Prof Osman Turan ve Osman Yüksel Serdengeçti’nin varlığından rahatsızdı. Prof Turan ve Serdengeçti, Ali Fuad BaÅŸgil’e gidip, parti kurup baÅŸlarına geçmesini isterler. Bundan sonrasını Osman Yüksel Serdengeçti ÅŸöyle anlatıyor “ Adalet Partisinde Osmanlar diye anılıyorduk. Hükümete muhaliftik. Rahmetli Ali Fuat Hoca da bizimle beraberdi. Her zaman her yerde bir ve beraberdik. Ali Fuad BaÅŸgil’in baÅŸkanlığında yeni bir parti kuracaktık. Åžöyle arı duru tertemiz bir parti. Birgün Ali Fuat BaÅŸgil’in evine kadar gittik. Rahmetli bizi güler yüzle karşıladı. Meseleyi açtık. Hocadan evvel hanımı konuÅŸmaya baÅŸladı “Hocanız hasta ve yaÅŸlı” dedi.”Bu iÅŸlere gelemez. Ama kalbi sizinle beraberdir.” Ben dayanamadım “Yenge hanım! biz hocamızın kalbini almaya gelmedik, o size ait.Biz BaÅŸgil hocamızın başını almaya geldik, Onu başımıza geçireceÄŸiz, aklından faydalanacağız.” Fakat çok geçmeden Ali Fuat Baigil hoca vefat etti.”
Ali Fuad BaÅŸgil vefat ettikten sonra Osman Turan’la Osman Yüksel Serdengeçti, Süleyman Arif Emre ve Hasan Aksay, bazen Osman Turan’ın evinde bazen de Türk Ocağında toplanmaya baÅŸlarlar. Hatta bu toplantılara Prof Dr Erbakan Hoca da katılır. Parti kurmaya karar vermiÅŸlerdi. Prof Osman Turan kurulacak yeni partinin ismini de bulmuÅŸtu “Milli Nizam Partisi” Osman Yüksel Serdengeçti Bayrak gazetesindeki Osman Turan’la ilgili bir hatırasını da ÅŸöyle anlatıyor “ Yine bir gün bir af kanunu çıkacaktı. Biz baÅŸta Osman Turan Hoca olmak üzere, milliyetçiler 163 maddenin bütün fıkralarıyla affa girmesini temin etmiÅŸtik. Sonra AP’deki masonlar gafil avlandıklarını anladılar. Bu maddenin a fıkrasının af dışı tutulmasını istediler. Yeniden kurul topladılar. Bunun müzakeresini istediler. Hava çok elektrikliydi. Biz karşı tarafı konuÅŸturmak dahi istemiyorduk. Çünkü daha evvel karar altına alınmıştı. 163 madde fıkralarıyla affa dahil edilmiÅŸti. Ben heyecanlı çıkışlar yapıyordum. Eski bir tümgeneral emeklisi benim üzerime yürüdü. “Ulan” dedi. “Burası dingonun ahırı deÄŸil. Kravat tak da ondan sonra konuÅŸ. Cevabım ÅŸu oldu “PaÅŸa paÅŸa kravat konuÅŸmuyor, kafa konuÅŸuyor. Ben senin gibi omzumla konuÅŸmuyorum.” Bunun üzerine paÅŸa kükredi “ Tümgeneralim” dedi .Ben “sen tüm budalasın” dedim. Grup iyice karıştı. Osman Turan tümgenerali teskine çalışıyordu. Rahmetli Menderes’in rahmetli oÄŸlu Yüksel yanıma gelerek “Abi biz burada ayrılırsak, Yassıada gibi bir yerde bizi birleÅŸtirirler.” demiÅŸti. Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriÅŸ yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |