İnternette bir yakın tarih değerlendirmesini |
|
|
|
Yazar Selahattin Eş ÇAKIRGİL
|
29-02-2012 |
İnternette bir yakın tarih değerlendirmesi(*) ![](https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQOY7JmgDd7ZtqE1sQjs49bJff3ZB_LTRvIFozq4ntmw-kmrJGDnw)
Selahattin EÅŸ ÇAKIRGÄ°L (Sn. Bilal SÜRGEÇ sunumu) Üstad Goethe'nin bir sözünü hatırlatıyorum: " son üçyüz yılı bilmeyen toplumlar zamanı anlayamazlar'' bugünü anlamak için en az yüz yıl gerilere gitmeliyiz ki günümüzün problemlerini anlamada saÄŸlıklı sonuçlara varabilelim, bütün zamanlar ve mekanlar Allah'ındır. Bütün günler Yevmullahdır. Ariflerin tarifi ile; Allah hep hayır halk etmiÅŸtir, ÅŸer ise o hayrı görememektir.” Ebedi müddet denilen Osmanlı devleti 1910 larda iyice zayıflatıldı 1920 de ise buharlaÅŸtırıldı, 1908 de meÅŸruiyyetin ilanı ve manasını bile bilmedikleri "ilanı Hürriyet'' in ardından zaten var olan problemler dahada arttı, ülkenin ne hale geldiÄŸini gösteren ÅŸu tabloya bir bakalım, 1911 de
baÅŸlayan balkan savaşının komutanları baÅŸka bir cephedeki komutana yardım gerektiÄŸinde ilk sorusu "ittihat ve terakkicimi? yada deÄŸil mi?" diye sorar ve kendi tarafında bir komutansa ancak o zaman yardıma giderdi yani Osmanlı içerden yıkılmıştı dedi.
Menderes'i idam edenlerin adaletsizliÄŸinden bahs eden Çakırgil "Menderes'in boynuna ipi geçiren kiÅŸiyi halk dışarıda görünce adamı linç etmek istediler adam" ben emir kuluyum ve bu iÅŸi maiÅŸetimi kazanmak için yapıyorum bundan dolayı benim bir suçum yok'' dedi. Ä°nsanlar asıl suçlulara verecekleri tepkileri vermiyorlar ve detaylarla uÄŸraşıyorlar malesef, dedi. KonuÅŸmasına Edirne muhasarasını ve komutanı Åžükrü paÅŸayı anlatarak devam eden Çakırgil Muhammed Ä°kbal'ın konuyla ilgili bir ÅŸiir yazdığını söyledi. 1920 lerde Mondros anlaÅŸması ve ardından sevr anlaÅŸmasını anlatan çakırgil, sevr anlaÅŸmasının ilginç bir yönü var bize anlatıldığı bibi Vahdettin bu anlaÅŸmayı imzalamamıştır dedi. 1919 yılında çok sıkıntılı bir dönemde PadiÅŸah olan Vahdettin bir çare arayışı içindeydi ama sevr anlaÅŸmasını imzalamadı dedi. Vahdettin Ä°ngiliz donanmasına sığınmak zorunda kalınca Osmanlı PadiÅŸahı ünvanıyla degil, Müslümanların halifesi Muhammed Vahidüddin olarak imza atmıştır, tabiiki bu ünvanla atılan bir imza çok daha üzücüydü. Lozan anlaÅŸmasından sonra 1922 yılında saltanat laÄŸvedildi ve ilerleyen süreçde 35 e yakın ayrı devlet çıktı. Ä°htilallerin hep Cuma günü yapıldığınada dikkat çeken Çakırgil bunun sebebini ÅŸöyle açıkladı "çünkü Cuma gününden sonra iki günlük bir hafta sonu tatili var, bu iki günde insanlar evlerinde kalıyorlar ve pazartesine kadar unutuyorlar iÅŸin vehametini, birde hayırlı bir iÅŸ yapılmış havası vermek için Cuma'yı seçiyorlar'' dedi. Kürtleri sadece Kürt oldukları için toplayıp askeri kamplarda zulum ettiler, kardeÅŸi kardeÅŸe düÅŸman etme planlarının bir neticesidir bu günkü Türk kürt kavgası, tabii birde bu kavgadan rant çıkaranlarıda unutmamak gerekir. Günümüzdeki iki dil sorunu hakkında tüm diller Allah'ındır, etrafı sınırlarla çevrili olan bir ülkede elbetteki bir resmi dil olacaktır ama herkes kendi dilini özgürce konuÅŸabilmelidir. Bir kimsenin bir dili yok sayması ne kadar yanlışsa, sınırları belirlenmiÅŸ bir ülkede resmi dili birden fazlaya çıkarma çabalarıda o denli yanlıştır dedi. Türkiyenin ÅŸu andaki gidiÅŸatını ise ÅŸöyle deÄŸerlendirdi.'' Allah insandan nasıl bir Dünya yaÅŸamı kurmasını istediÄŸini Kuranda belirtiyor. Allah'ın istediÄŸi bu yaÅŸamda hiç kimseye zulum edilmez ve adaletli davranılır, günümüzdeki Türkiye her nekadar eski hükümetlere göre, bu halkı biribirine düÅŸüren kiÅŸilere karşı mücadele versede Allahın istediÄŸi bir örnek topluluk yaÅŸantısından daha çok uzaktır. Bununla beraber eski hükümetlere bakış bir iyileÅŸme vardır. Allah'ın müslümana yüklemiÅŸ olduÄŸu görevi unutmamak ÅŸartıyla günümüz hükümetinin iyi ve güzel yönlerinide taktir etmek gerekir, yani sapla samanı ayırmakta elbetteki müslümanların özelliklerindendir.
(*) Yazı Sayın Bilal Sürgeç hocamız tarafından sitemize gönderilmiÅŸtir. kaynağı veya linki belirtildiÄŸinde ayrıca linki sunulacaktır. editör Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriÅŸ yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |
Son Güncelleme ( 12-06-2012 )
|