GÖZLERÄ°NDE BEMBEYAZ GÜNDÜZLER
Necmettin EVCÄ° Bu toplum, ters esen rüzgârlara uzun yıllar dayanabildiyse, ÅŸuursuz da olsa, belirleyici ekseninde Ä°slâm olan geleneklere dayanması sebebi iledir. Geleneksel anlayışın sahip olduÄŸu ÅŸuur seviyesi irdelenebilir, eleÅŸtirilebilir. Bu kritik yapılmalıdır, yapılıyor da. Toplumun sahip olduÄŸu deÄŸerleri üstün bir bilgi ve ÅŸuur yoÄŸunluÄŸu ile korumuÅŸ olmadığı düÅŸüncesine ben de katılırım. Buna raÄŸmen, tüm resmi destek ve sözüm ona entelektüel çalışmalarla dine ve geleneÄŸe karşı sürdürülen
hareketler, istenilen amaca ulaÅŸmamışsa, bunun asıl sebebi, insanımızın inancında samimi olmasının yanında, dayatılan ideolojinin içerik ve yöntem olarak zayıf, banal olmasındandır.
Kandil geceleri, Ramazan ayı ve bayramı, hac ve Kurban bayramı ve elbette günde beÅŸ vakit ikame edilen namaz; ruh ve gönül dünyamızı tahkim etmiÅŸ, dirençli kılmıştır. Geleneksel dini deÄŸerlerimizle bütünleÅŸen varoluÅŸumuza yönelik birinci ve en önemli tehdit dalgası atlatılmıştır. Åžimdi toplum varlığının anlamını yeni örgütlenme ve bilinçlenmeyle tekrar gözden geçirmekte, tabir yerindeyse yeni bir varoluÅŸ inÅŸa etmektedir. Hamdolsun bu olgunluÄŸa eriÅŸtik. Yeni bir ÅŸuur, yeni bir benlik inÅŸa edilirken, simgeler, motifler tekrar anlamlandırılmaktadır. Hacc ve Kurban yeniden idrak edilen anlamları ile topluma canlılık, dirilik katarak hayatı biçimlendirmektedir. Ä°lahiyat fakültelerinden Ä°slâmi duyarlığı olan insanlarımızın özellikle genç kuÅŸakların; bu gün ve kavramları farklı bir ruhla, tevhidi bir duyarlıkla anlamlandırdığı gözlenmektedir. Yeni duyarlık biçimleri özdeÅŸmenin, öze dönüÅŸün güçlü iÅŸaretlerine sahiptir. Ve yine ibadetlerin hayatı yönlendiren bir mahiyeti olması gerekir. Ä°nanç ve ibadetlerimiz hayatımızı ne kadar etkiliyorsa o kadar sahihtir denilebilir. Geleneksel anlamda ibadet dolu bir hayattan, hayat dolu ibadet safhasına geçilmektedir. Bu bir diriliÅŸ haberi, bir uyanış müjdesidir. Müjdeyi her dem taze tutmak, yenilenen heyecanlara akıtmak gerekmektedir. Kurban samimiyetimizi, heyecanımızı, baÄŸlılığımızı yoÄŸunlaÅŸtıran bir ibadettir. Kurban bayramını bu yenileniÅŸin, bu kendimizden geçiÅŸin, kendimizi aÅŸmanın; baÄŸlarımızdan, engellerimizden, ağırlıklarımızdan kurtuluÅŸumuzun bir mükâfatı bilmelidir. KurtuluÅŸ elbette sevinç iklimi oluÅŸturdu ve hep oluÅŸturacaktır.
Kurbanın anafikrinde Allah’a kayıtsız koÅŸulsuz yönelmek ve Rabbimiz için her ÅŸeyimizden vazgeçme inancı vardır. Ä°nanç ve kararlılık. Ä°brahim muvahhid anlayışın hanif öncüsüdür. Tevhid üzre olmak Allah’a hiç bir surette ÅŸirk koÅŸmamakla mümkündür. O’na yönelen inancı, sevgiyi, itaati azaltacak, gölgeleyecek her unsur tevhidi zedeler. Bu sevgili çocuklarınız en sevdiÄŸiniz Ä°smailiniz de olsa zedeler. Ä°brahim olmak kalpte Allah sevgisinden baÅŸka bir sevgi barındırmamayı gerektirir. Gerekirse en sevdiÄŸinizden yani Ä°smail’inizden vaz geçeceksiniz. Yoksa Ä°brahim olamazsınız. Ä°brahim olmak yani Allah’a ortak koÅŸmaksızın ve katıksız iman etmek; gerekirse Ä°smail’ine bıçak atmakla mümkün olacaktır. Bu zor bir iÅŸtir evet. Ancak Ä°brahim olmak da kolay deÄŸildir. Herkesin bir Ä°smai’i vardır. Para, mevki, makam, her türlü arzular, sevgililer; daha genel yaklaşımla öfkeleriniz, korkularınız, saplantılarınız, tutkularınız birer Ä°smail’dir. Bütün onlara bıçak atmalı, benliÄŸinizi kapatan, körelten, zayıflatan o baÄŸlardan kurtulmalısınız. Allahuekber!
Ä°ÅŸin ilginç yanı, baÄŸlarınızdan kurtulmaksızın kendiniz olamıyorsunuz. Gerçek anlamda Ä°smail’inize ondan vazgeçtiÄŸiniz an sahip oluyorsunuz. Ä°smail olmak da kolay deÄŸil. Ä°ÅŸin özü Allah sevgisinde Ä°brahim olmak da Ä°smail olmak da güzel ve kutludur. YenileniÅŸ, korku ve titreme çizgisinden sonra baÅŸlayacaktır. Allah’a dost olma yolunda birbirimizle sınanıyoruz. Allah’a dost olma yolunda birbirimize karşı kaprislerimizden, öfkelerimizden, aşırı tutkularımızdan vazgeçmeli deÄŸil miyiz? Yoksa anlamlı, samimi, kiÅŸilikli birliktelikler kurulamaz.
Ufukta bu duygularla donanmış ÅŸafak erleri görüyorum. Gözlerinde bembeyaz gündüzler taşıyorlar. “Çıkıp çıkıp geliyorlar bir karanlık geceden” Bu çerçevede Ali Åžeriati’nin ‘Hacc’ adlı eseri ve Soren Kirekegaard’ın ‘Korku ve Titreme’sini bayram sürecinde bir kez daha okumakta yarar var diye düÅŸünüyorum. Bayram hak edenleri mübarek kılacaktır. Selâm ve dua ile.
|
Maalesef... Yazar admin açık 2010-11-26 10:37:13 Daha önce yayınladığımız ve fakat Bilmediğimiz teknik bir atak sonucu silinmiş olan bu yazıyı yeniden sunuyoruz. Yazardan ve izleyicilerimizden özür dileriz... kriter |
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |