Bilge Terzi: M. Said Çekmegil
Metin Önal MengüÅŸoÄŸlu Ä°stanbul: Beyan Yayınları, 2009 M. Said Çekmegil, “68 kuÅŸağı”na mensup birçok Ä°slamcı gence rol modeli olmuÅŸ, Malatya Fikir Kulübü’nde temellerini attığı Kritik isimli bir kültür, sanat, edebiyat dergisinin kurucusuydu. Aralarında Murat Kapkıner, Hikmet Zeyveli ve Ebubekir EroÄŸlu’nun da bulunduÄŸu pek çok yazarın yetiÅŸmesine katkıda bulunmuÅŸ, doÄŸduÄŸu ve ömür sürdüÄŸü Malatya’da 2004 yılında dar-ı bekâya irtihal etmiÅŸ bir “aÄŸabey”di.
AÄŸabey diyorum çünkü yazar MengüÅŸoÄŸlu, Said Çekmegil’e dair hatıralarını anlattığı bu kitapta üstat, hocaefendi, hareket önderi, imam vb. sıfatları kullanmaktan ısrarla kaçınmış. On altısında tanıştığı, hayatının geri kalanını dizinin dibinde geçirdiÄŸi bu adamın hiçbir zaman üst perdeden bir yaklaşım içerisinde bulunmadığını sıklıkla ifade ediyor.
Bilge Terzi M. Said Çekmegil, kronolojik bir hayat hikâyesi anlatmaktan ziyade yazarının Çekmegil hakkındaki izlenimlerinden, onun kendisi ve kuÅŸağı üzerindeki izdüÅŸümlerinden bahseden otobiyografik bir anlatıma sahip. Dönemin siyasilerine ve Necip Fazıl, Cemil Meriç ve Sezai Karakoç gibi fikir babalarına dair hatıralara da rastlayabileceÄŸimiz kitap, bir “68 kuÅŸağı” Ä°slamcı manifestosu niteliÄŸinde. MengüÅŸoÄŸlu, Çekmegil’i kendi özgünlüÄŸü ve tevazusu içerisinde anarak bir boyun borcunu ifaya çalışmış.
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriş yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |