HER Ä°LE ÃœNÄ°VERSÄ°TE HER EVE Ä°NTERNET |
|
|
|
Yazar kriterci
|
08-01-2006 |
15 yeni üniversitenin kurulması ile ilgili bir giriÅŸim gündemdedir. Yeni üniversitelerin kuruluÅŸunun gerekliliÄŸini eÄŸitimci-yazar, e. öÄŸretim üyesi Doç. Dr.Veysi Erken’le deÄŸerlendirdik. DeÄŸerli hocam yeni üniversitelerinin kurulması ile ilgili tasarıyı nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz? Yerinde ama eksik bir tasarı. Konuyu biraz açar mısınız? Bilgi, bileni bilmeyene üstün kılan bir durumdur. Konuyu bu baÄŸlamda gündeme taşırsak daha doÄŸru olur. Bilen bilmeyenden daha üstün olduÄŸuna göre herkesin üstünlük yarışında yer edinebilmesi gerekir. Hiç kimse bilgi edinme ve becerisini geliÅŸtirme hakkından mahrum bırakılmamalı. KiÅŸinin bilgi edinme ve beceri geliÅŸtirme hakkından yoksun bırakılması zulümdür. Konuyu bu ÅŸekilde anladığımızda yeni üniversitelerin kurulması tasarısı yerinde bir giriÅŸimdir. Buna raÄŸmen eksik bir giriÅŸimdir. Yeni üniversitelerin kuruluÅŸu gündeme getirildiÄŸine göre her ile bir üniversite kurulmalı ve bu konu gündemden çıkarılmalıdır
Neden her ile bir üniversite? Her ile bir üniversite konusu yıllardır gündemde. Bir ara 44 üniversitenin kurulması gündeme getirilmiÅŸ ve kanunlaÅŸtırılması için mecliste görüÅŸmeler yapılmıştı. Ancak siyasi ihtiraslar ve yanlış tercihler yüzünden tasarı kanunlaÅŸtırılamamış ve araya seçimler girmiÅŸtir. Bu konu sürekli gündemde tutulmakta ve siyasi malzeme olarak kullanılmaktadır. Her ile bir üniversitenin faydası ne olacak? Öncelikle ÅŸu faydadan bahsedilebilir. Üniversiteler fonksiyonel ise kuruldukları yerlere bilgi ve teknolojinin transferine öncülük ederler. Bu durum o yörenin geliÅŸmesine ve kalkınmasına katkı saÄŸlar. Ä°kincisi sadece ülke bazında düÅŸünecek olsak bile insanların farklı bölgeleri ve bölge insanlarının tanımasını saÄŸlar. Üçüncüsü bugün her ilimizde üniversitelerin parçası olan fakülte veya yüksek okullar bulunmaktadır. Hatta bazı ilçelere kadar yaygınlaÅŸmış durumdadır. Her ile bir üniversite bu çarpıklığı ortadan kaldıracaktır. Bir baÅŸka faydası üniversite kapılarında bekleyen milyonlarca adayın daha kolay yükseköÄŸretime devamını saÄŸlamadır. Son bir faydası da becerilirse ülkemiz üniversiteler ülkesi haline dönüÅŸebilir ve milyarlarca dolar kazanabiliriz.
DediÄŸinize göre 81 ilimizde üniversite zaten mevcut? Aynen durum bu merkezde. Ancak çarpık bir yapılaÅŸma var. Bunu ÅŸöyle bir örnekle açıklayayım. Gazi üniversitesini biliyorsunuz. Bu üniversitemizin merkezi yani idari merkezi olan rektörlüÄŸü Ankara’dadır. Bu üniversitemize baÄŸlı fakültelerin bir kısmı KırÅŸehir, Kastamonu, Çorum illerimizdedir. RektörlüÄŸün bu illerdeki birimlerinin sorunlarını bilmesi ve takip etmesi zordur. Bunun benzeri bütün illerimiz için geçerlidir. Üniversite birimi ihtiva etmeyen hiçbir ilimiz yoktur. Van YY Üniversitesine baÄŸlı Hakkari EÄŸitim veya Elazığ Fırat Üniversitesine BaÄŸlı MuÅŸ EÄŸitim Fakültesinden haberiniz var mı? OlduÄŸunu sanmıyorum. Ama bunlar mevcut. Bu fakülteler yerinden yönetilmediÄŸi için geliÅŸemiyor.
Her ile bir üniversite ve her adaya öÄŸretim imkanı iÅŸsizliÄŸi ortadan kaldıracak mı? Bakınız ülkemizde iki konu birbirine karıştırılıyor. Bu karıştırma bazıları tarafından bilerek yapılıyor. Ben bilerek karıştıranların iyi niyetli olmadıklarını düÅŸünüyorum. Hatta insanımızın önünü tıkayan art niyetli güruh olduklarını düÅŸünüyorum. Sorunuzun cevabına bu ÅŸekilde giriÅŸ yapmamın sebebi konu yeterince açıklığa kavuÅŸsun diyedir. Ülkemizde bilgi edinme ve beceri geliÅŸtirme hakkı ve istihdam konuları karıştırılıyor. Bir insanın bilgi ve becerisini geliÅŸtirmesi ayrı bir ÅŸey, bilgi ve becerisini istihdamda kullanması ayrı bir ÅŸeydir. Her ile bir üniversite ve her bireye üniversite imkanı her bireye iÅŸ demek deÄŸildir. Konu asla daraltılmamalı. Yine teorik olarak düÅŸündüÄŸümüzde her ilimizde ilk ve ortaöÄŸretim kurumları mevcut ve ilköÄŸretimi bitiren herkes isterse ortaöÄŸretime geçiÅŸ yapabilir. Buna raÄŸmen ilköÄŸretimi bitiren herkes ortaöÄŸretime kayıt yaptırmıyor. Bunun sebepleri ayrı tartışılabilir. Bizim burada üzerinde durduÄŸumuz konu insanların bilgi edinme ve beceri geliÅŸtirme hakkının önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Her ile bir üniversite bu soruna bir nebze çözüm olacaktır. Asıl çözüm nedir? Asıl çözüm YÖK’ün kaldırılması ve üniversite kurmanın serbest bırakılmasıdır. Seviyesi ne olursa olsun öÄŸretim kurumu kurmak serbest olmalıdır ki, baÅŸka ülkelerin çocukları da ülkemize gelebilsin.
BaÅŸka ülkelerden okumak için insanlar gelir mi? Ä°mkan hazırlarsanız bu mümkün. Bugün baÅŸka ülkelerin hazırladıkları imkanlardan faydalanmak için yüz bine yakın gencimiz yurt dışında. Neden elin çocuÄŸu bizim ülkemize gelmesin. Siz imkanları ve özgürlükleri saÄŸlarsanız tercih edilirsiniz. Tabi ki bugünkü üniversite yapımız tartışmalıdır. Tercih edilememektedir. Ä°nsanımız kaçarken baÅŸkası bizi tercih eder mi? Biz diyoruz ki, insanın önüne teknolojik imkanları ve özgürlükleri sermelisin ki tercih edilelim. Biz hala kılık kıyafet konusunu halledemedik. Üniversite konusunun halledilmesi gerekir. Ancak her ile bir üniversite konusu savsaklanmamalı. Teknoloji dediniz. Bununla neyi kastediyorsunuz. Bakınız bu konu çok geniÅŸ. Ancak hemen bir örnek vereyim. Bugün dünyada biliÅŸim ve iletiÅŸim teknolojileri çok hızlı bir ÅŸekilde geliÅŸmektedir. Biz bu konuda geriyiz. Sebebi engeller ve pahalı hizmettir. Hala internet için baÄŸlantı ücreti alınmakta ve sınırsız internet eriÅŸimi için yüksek aylık ücretler talep edilmektedir. Siz eÄŸer insanınızın kendini geliÅŸtirmesini istiyorsanız bu hizmetleri diÄŸer ülkeler gibi ucuzlatmak mecburiyetindesiniz. Yasaklar geliÅŸmenin önündeki tıkaçlardır. Her ile üniversite dediÄŸimiz gibi her eve internet eriÅŸimi diyoruz. Bu ülkeyi ve bu ülkenin insanlarını seven herkes bu çaÄŸrıya kulak vermek mecburiyetindedir. Ä°nternet baÄŸlantısı kesinlikle bedava olmalı ve eriÅŸim ucuz olmalıdır. Bu sunulacak hizmetin baÅŸlangıcıdır. Üniversitelerin kuruluÅŸu teknoloji transferini ve geliÅŸimini kolaylaÅŸtıracak mı? Kesinlikle. Åžunu unutmayı kapalı sistemler geliÅŸmeye uygun ve elveriÅŸli deÄŸildir. Gerçek anlamda üniversiteler açık sistemlerdir ve bu özellikleriyle teknoloji transferini ve geliÅŸimini hızlandırır.
BaÅŸka ilave etmek istediÄŸiniz var mı? Mücadeleye devam. Her ile bir üniversite ve her eve bir internet eriÅŸimi konusunu herkese duyurmak gerekir. Buna kimin katkısı olursa insanımıza hizmet etmiÅŸ olur. Ä°nsanımızı bilgilendirmek vatanseverliktir. 15 üniversitenin kuruluÅŸu ile ilgili tasarı yasalaÅŸmadan konunun milletvekillerini ve sivil toplum kuruluÅŸlarına iletilmesi büyük bir hizmettir. Herkesi göreve davet ediyorum. Zamanınızı ve görüÅŸlerinizi bizimle paylaÅŸtığınız için teÅŸekkür ederim EstaÄŸfurullah. Bu ülkede insanı eÅŸref-i mahlukat olarak herkesin üniversite ve internet imkanlarından faydalanması gerektiÄŸine inanıyorum. Bu bir insanî haktır. Sizin ve benim yaptığımız bir katkıdır. Namuslu aydın ve kuruluÅŸları göreve davet ediyorum. Buna katkı saÄŸlayabildimse bahtiyarım. Ben de sizlere teÅŸekkür ediyorum. Kriterin Notu: ülkede asıl cahillerin eÄŸitimli zannedilen ÅŸiÅŸirilenler arasından çıktığı unutulmamalı…Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriÅŸ yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |
Son Güncelleme ( 07-05-2010 )
|