Ordu burnunu eÄŸitime sokunca |
|
|
|
Yazar Gülay GÖKTÜRK Bugün gazetesi, 19.01,09
|
19-01-2009 |
Ordu Burnunu EÄŸitime Sokunca Gülay GÖKTÜRK
Dün haberlerde duydum. YÖK üniversite giriÅŸ sisteminde deÄŸiÅŸikliÄŸe hazırlanıyormuÅŸ.
DüÅŸünülen deÄŸiÅŸikliklerden biri, herkesin çok yakından bildiÄŸi katsayı meselesi... DiÄŸeri de yeniden çift aÅŸamalı sınav sistemine geri dönüÅŸ olacakmış. BildiÄŸiniz gibi bu deÄŸiÅŸiklikler 28 Åžubat döneminde, 1998'in Temmuz ayında generallerin Gürüz'e talimatıyla gerçekleÅŸmiÅŸ deÄŸiÅŸikliklerdir. | ![](images/box_center_left.png) | |
Ve ordunun ülke yönetimine burnunu sokmasının ne kadar tahrip edici olduÄŸunu göstermesi bakımından ibretlik bir örnektir. O günleri çok iyi hatırlıyorum; çünkü benim oÄŸlum da o yıl üniversite sınavına girecekti. Bir sabah kalktık ve öÄŸrendik ki, YÖK katsayı sistemini deÄŸiÅŸtirmiÅŸ.
Ayrıca ÖYS'yi de kaldırmış, tek sınav sistemine geçmiÅŸ. Çok yazdık çizdik; çok feryat ettik; "Yanlış yapıyorsunuz, bütün sistemi berhava ediyorsunuz, piÅŸman olacaksınız" dedik, fakat kulakları 28 Åžubatçıların talimatlarından baÅŸka her ÅŸeye kapalı olan YÖK'e hiçbir ÅŸey anlatamadık. Katsayı meselesini artık hepiniz biliyorsunuz.
YÖK'ün tamamen politik nedenlerle- Ä°mam Hatip mezunlarının önünü kesmek için- yaptığı deÄŸiÅŸiklikle (orta öÄŸrenim baÅŸarı puanı katsayısını 0.5'ten 0.2'ye indirilivermesiyle) son on yılda on binlerce meslek okulu mezunu "ağızlarıyla kuÅŸ tutsalar" dört yıllık bir fakülteye giremez hale geldiler, Bu, hiçbir vicdanın kabul edemeyeceÄŸi kadar büyük bir haksızlıktı. Meslek okullarının "rejim kavgalarına kurban edilmesiydi. "
Yapılan diÄŸer deÄŸiÅŸikliÄŸin sonuçları ise birincisi kadar iyi bilinmiyor; birçok kimse iki aÅŸamalı sınavdan tek aÅŸamalı sınava geçiÅŸin eÄŸitim sistemimizde ne kadar büyük bir tahribata yol açtığının hâlâ farkında deÄŸil. Åžu kadarını söyleyeyim ki, sınavın tek aÅŸamaya indirilmesiyle, liselerde matematik ve fen eÄŸitiminin ölüm fermanı imzalanmış oldu.
O yıldan beri liselerin matematik ve fen hocaları saçını başını yoluyor, çünkü Lise 3 müfredatında olan konuları (sınav kapsamı dışında kaldığı için) hiçbir öÄŸrenciye öÄŸretmek, çalıştırmak mümkün deÄŸil. Üniversite hocaları, bu kadar zayıf temelle gelen öÄŸrencilerle ne yapacaklarını düÅŸünüyor kara kara...
On yıl önce, tek aÅŸamalı sınava geçilirken, dersanelere bağımlılığın azalacağı, lisenin öneminin artacağı ve öÄŸrencilerin okula baÄŸlanacağı öne sürülüyordu.
Aradan geçen zaman, bu iddiaların hepsini birden çürüttü. Tek aÅŸamayla birlikte; alan dışı dersler, alan dersleri kadar önem kazandığından ve öÄŸrenciler bu dersleri okulda görmediklerinden, dersaneye iyice bağımlı hale geldiler, bu bir...
Lise son sınıf müfredatı büyük ölçüde ÖSS kapsamı dışında kaldığından, son sınıf öÄŸrencileri neredeyse okula uÄŸramadılar ve hiçbir derse çalışmadılar, bu da iki... Yani tek aÅŸamalı sınav beklenen hiçbir etkiyi yapmadı. Yaptığı tek etki, sınavı bir yarışma olmaktan çıkarıp kumara dönüÅŸtürmek oldu. Nasıl mı? Bütün eÄŸitimciler bilir ki, saÄŸlıklı bir ölçüm için hem sınav sayısının artması, hem de her bir sınavda zorluk derecesi farklı eleyici soruların olması gerekir.
Oysa ÖSS bu nitelikte bir sınav deÄŸil. ÖSS çıtayı öyle aÅŸağılarda bir yere koyuyor ki, saÄŸlıklı bir sıralama yapmayı imkansız hale getiriyor. Herhangi bir yarışmada, çıtayı ne kadar aÅŸağı koyarsanız, daha çok kiÅŸinin o çıtaya ulaÅŸmasına yol açar, ayrıca o çıtayı aÅŸabilecek kapasitede olanların düzeyini de tespit edemezsiniz. Yani aslında farklı düzeyde olanları "eÅŸitlemiÅŸ" olursunuz.
Ä°ÅŸte, daha üst düzey bilgi ve yetenek gerektiren ÖYS'nin kaldırılması öÄŸrenciler arasında böyle zahiri bir eÅŸitlik yarattı ve saÄŸlıklı sıralamayı imkansızlaÅŸtırdı. Gerçek performans ölçümü imkansızlaşınca da, iÅŸ büyük ölçüde ÅŸansa kaldı... Bu sınav için yıllardır emek veren öÄŸrencilerin kaderi bazen tek bir soruya, bazen küçük bir dalgınlığa ya da uyanıklığa baÄŸlandı.
Ä°ÅŸte ÅŸimdi, on sene sonra YÖK hatadan geri dönmeye çalışıyor. Peki bu on yılda yol açılan zarar ziyanı kim nasıl tazmin edecek? Bu on yılda mezun olan lise mezunlarının düzey düÅŸüklüÄŸünün üniversitelere ve iÅŸ hayatımıza maliyetini kim nasıl hesaplayacak? Bunun faturası kime çıkartılacak? Gürüz'e mi? Yoksa Çevik Bir'e mi? Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilirler. Lütfen hesabınıza giriÅŸ yapınız veya kayıt olunuz. Powered by AkoComment 2.0! |
Son Güncelleme ( 19-01-2009 )
|